Wereld Proefdierendag

wereld proefdieren dag

Vandaag is het Wereld Proefdierendag! Voor ons het moment om aandacht te geven aan de vele dieren die dagelijks in laboratoria dierproeven ondergaan voor onderzoek. Stichting Proefdiervrij zet zich in om onderzoek met proefdieren te vervangen door innovatieve en duurzame onderzoeksmethoden.

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan een half miljoen dierproeven uitgevoerd. De dierproeven die worden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld, het testen van voedingsmiddelen en medicijnen. Ook werden er vroeger speciaal proefdieren gefokt en gedood, voor anatomie- en chirurgie onderwijs. In de afgelopen jaren vindt er langzaam aan een verandering plaats in de wetenschap. Mensen worden zich bewust van het dierenleed en de nadelen. En ook de nieuwe technologieën zorgen voor een versnelling in deze veranderingen.

Studenten die diergeneeskunde studeren hebben dieren nodig waarmee zij kunnen leren over anatomie en hun chirurgische vaardigheden kunnen oefenen. Stichting Proefdiervrij is daarom samen gaan werken met de Universiteit Utrecht.

Stichting Proefdiervrij vertelt: “Studenten diergeneeskunde moeten weten hoe een dier er van binnen uitziet en daarnaast moeten ze chirurgische vaardigheden oefenen. Dit leren studenten door practica te volgen. Om het aantal proefdieren voor het onderwijs terug te dringen is in 2010, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, het dierdonorcodicil gestart.”

Dierdonorcodicil
Het dierdonorcodicil is een project dat huisdiereigenaren de mogelijkheid biedt om hun overleden huisdier te doneren aan de Universiteit Utrecht. Het overleden huisdier kan dan gebruikt worden in de practica lessen, in plaats van een proefdier dat voor dit doel wordt gefokt. De Universiteit Utrecht is de enige in Nederland die de studie Diergeneeskunde aanbiedt en de enige universiteit waaraan de dieren gedoneerd kunnen worden.

In Nederland kunnen huisdiereigenaren aangeven dat zij hun dier willen doneren aan de Universiteit. Doneren kan door contact op te nemen met de eigen dierenarts of door te mailen naar ddc@proefdiervrij.nl. De dierenarts controleert aan de hand van de donatiekaart of het dier geschikt is. Een hond mag bijvoorbeeld niet zwaarder zijn dan 30 kg. Blijkt het dier geschikt? Dan neemt de dierenarts contact op met de Universiteit. In regio’s Utrecht en Oost-Nederland wordt het vervoer van een huisdier naar de Universiteit kosteloos verzorgd.

“Helaas kunnen baasjes niet geïnformeerd worden over voor welk onderzoek hun dier gebruikt zal worden. Het enige wat zeker is, is dat de dieren uit het dierdonorcodicil bedoeld zijn voor anatomie-onderwijs. De dieren die gedoneerd worden kunnen direct worden ingezet voor anatomie-lessen, maar de dieren kunnen ook geplastineerd worden. Tijdens dit proces wordt alle vloeistof uit het lichaam gehaald en vervangen door siliconen: op die manier zijn de plastinaten heel lang houdbaar.” aldus Stichting Proefdiervrij.

Wil jij je hond (of een ander dier) doneren aan de wetenschap? Dan vind je meer informatie over het donatieproces op de website van Stichting Proefdiervrij.