Welke hond past bij mij?

welke hond past bij

Je hebt al een Franse bulldog, maar je wilt er misschien nog wel een hond bij. Wordt het dan weer een frenchie of juist niet? Wij vonden een handige test die je een eindje op weg helpt. Ook leuk om te doen als je wilt weten of een Franse bulldog echt jouw ideale hond is! (Natuuuuurlijk is hij dat!!)

Een hond kies je meestal op gevoel, maar er zijn ook factoren waar je echt goed over na moet denken, want als je eenmaal een hond hebt, kun je niet meer terug. Krijg je er een tweede hond bij? Dan is het goed om ook te bekijken of jouw hond dat wel zo leuk gaat vinden. Gaat hij makkelijk om met andere honden? Of juist niet?

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

Wil ik een grote of een kleine hond?
Dit is afhankelijk van je woonsituatie. Woon je klein? Dan heeft het hebben van een grote hond een behoorlijke impact op je leefruimte. Houd er ook rekening mee dat de kosten van een grote hond hoger liggen dan die van een kleine hond. Grote honden eten meer, hebben meer medicatie nodig als ze iets mankeren en, misschien een klein detail, ook speeltjes, riemen etc. voor grotere honden zijn duurder dan die voor kleinere. Ben je zelf klein? Bedenk wel dat als je hond aan de riem trekt, hij je omver kan trekken. Aan de andere kant is een grote hond weer handig als waakhond als je bijvoorbeeld een groot erf hebt. 

Moet je hond kindvriendelijk zijn?
Heb je kinderen? Kies dan voor een hond, die goed met kinderen om kan gaan. Er is niets zo vervelend als, wanneer je je aan een hond hebt gehecht, achteraf blijkt dat hij toch niet zo kindvriendelijk is en daarom weg moet. Sta er verder ook bij stil of de hond vaak alleen thuis moet zijn; sommige rassen kunnen dit nu eenmaal beter dan andere. Kun je makkelijk een oppas regelen of heb je de financiële middelen om een uitlaatservice te betalen?

Rashond of vuilnisbak?
Een rashond is een hond met een stamboom. Als de fokker aangesloten is bij een rasvereniging, moet de hond aan allerlei eisen voldoen. De vader en de moeder zijn dan gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Geeft dit een garantie voor een gezonde pup? Nee.. maar de kans is wel groter.

Bij een vuilnisbak, een hond waarvan niet beide ouders een stamboom hebben, wordt vrijwel geen controle op afwijkingen uitgeoefend. Een voordeel is wel dat bij zo’n soort hond de kans op afwijkingen een stuk kleiner is. Dit komt omdat bij deze honden niet generatieslang dezelfde genen met elkaar gekruist zijn. Een nadeel is dat je vaak het karakter en andere eigenschappen van de hond niet goed kunt voorspellen. Daar staat wel weer tegenover dat de kosten van een vuilnisbak lager in de aanschaf zijn.

Heb je hier je gedachten goed over laten gaan? Vul dan de vragenlijst van GEKop honden in om te kijken, welke soort hond het beste bij jou past.