Wat kost een hond?

kosten

Als je een hond aanschaft, vergeet je al snel dat een hond ook een hoop kosten met zich meebrengt. Je moet rekening houden met een vast bedrag per maand voor de verzorging en dan zijn er nog de nodige incidentele kosten. Maar hoeveel kost een hond nu echt?

Asielhondje tot stamboom
De aanschaf van een hond kost meestal geld. Je kunt kiezen voor een hond uit het asiel. Hiervoor betaal je gemiddeld €100,- tot €150,-. Dit is relatief weinig geld als je nagaat dat de hond al medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd is. Maar je kunt ook kiezen voor een hond(je) via een fokker. Houd er dan wel rekening mee dat de kosten al gauw kunnen oplopen tot €800,-. Let wel op voor zogeheten ‘broodfokkers’! Zij fokken voor het geld en houden hierbij geen rekening met de gezondheid van de hond. Wil je een echte rashond dan zijn er nog de honden met een stamboom. Dan kunnen de kosten zelf oplopen tot wel €2.500,- of meer.

Praktische spulletjes
Als je een hond aanschaft, heb je meteen ook praktische spullen nodig, zoals een halsband, een bench, een mand en speeltjes. Deze spullen kosten samen al snel €100,- tot €200,- .

Verzorgingskosten
Elk jaar moet je een vast bedrag reserveren voor de verzorging van je hond. Denk dan aan hondenvoer en poepzakjes. De verzorgingskosten zijn ongeveer €1000,- per jaar, ofwel €83,- per maand. Naast de standaardkosten moet je ook denken aan kosten bij ziekte. Wil je niet voor een dure financiële verrassing komen te staan als je hond ziek wordt? Sluit dan een huisdierenverzekering af.

Incidentele kosten
Incidentele kosten komen niet maandelijks terug, maar moet je wel rekening mee houden als je een hond aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan puppytraining(en) en vakantiekosten.

Puppytraining(en): de kosten voor een puppycursus kunnen verschillen per hondenschool en erg uiteenlopen door de kosten voor materialen. Wij raden je aan om van tevoren contact op te nemen met de hondenschool zodat je weet wat de kosten zijn voor het trainen van je puppy.

Vakantie: ondanks dat een hond deel uitmaakt van het gezin, nemen veel mensen hun hond niet mee op vakantie. Een pension biedt dan uitkomst, maar dat is niet gratis. Afhankelijk van het hondenras lopen de kosten uiteen van €8,- tot €15,- per dag.

Zoals je kunt zien is de verzorging van een hond niet goedkoop, maar je krijgt er ook een hoop liefde voor terug. Wees voorbereid, zo voorkom je nare verrassingen!