Waarom niest mijn Franse bulldog?

Franse bulldog neus

Je frenchie ziet er snotterig uit en niest regelmatig. Hoe komt dit? Het kan zijn dat een virus de oorzaak is, maar er kan ook iets van ernstiger aard aan de hand zijn.

Eerst is het goed om te kijken waarom honden niezen. Niezen werkt bij je frenchie hetzelfde als bij jou. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om iets wat irriteert uit zijn neus of longen te verwijderen.

Irritatie

Niest je hond regelmatig? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een van die oorzaken kan een geïrriteerd slijmvlies zijn. Dit is het geval bij een normale verkoudheid, zoals kennelhoest. Maar niezen is ook bedoeld om prikkelende stoffen uit de neus of de longen te verwijderen. Dit kunnen bijvoorbeeld pollen, stof of een sterke geur zijn.

Allergie

Is je hond allergisch? Ook dan kan hij gaan niezen. Dit komt doordat het slijmvlies overgevoelig wordt door een bepaalde stof. Een allergie kan ook op de luchtwegen slaan. Heb je het vermoeden dat jouw frenchie allergisch is? Dan kun je dit laten onderzoeken door de dierenarts.

Voorwerpen

Tot slot kan het zijn dat er een vreemd voorwerp in de neus van je hond terecht is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan grasaar. Hier kan je hond flink van gaan niezen, om het stukje grashalm weer kwijt te raken. Houd ‘m goed in de gaten, want grasaren kunnen veel irritatie en schade veroorzaken.

Om te achterhalen wat precies de reden is van jouw niezende hondje, zul je hem goed moeten observeren. Twijfel je over de oorzaak of houdt het niezen lang aan? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.