Waarom is je frenchie blij je weer te zien?

knuffelen-met-frenchie

Je komt thuis en woesjjj.. je frenchie vliegt je om je nek om je pootjes en kusjes te geven. Wat een warm badje om in thuis te komen! Of je nou drie uur of 5 minuten bent weggeweest, hij is altijd even blij om je weer te zien. Jij bent natuurlijk het meest geweldige baasje terwijl. Dus logisch dat hij zo blij is om je te zien, toch? Natuurlijk! En er is nu ook een wetenschappelijke verklaring voor zijn enthousiasme.

Filmpjes
Tijdens een studie aan de Emory University in Atlanta, werd honden aangeleerd om stil te blijven zitten. Hun hersenen werden gescand door middel van fMRI, waarmee de onderzoekers konden zien hoe de hersenen van de honden reageerden op prikkels. De honden kregen filmpjes te zien van mensen, andere honden en van objecten. Wat bleek? De honden waren in staat de gezichten te herkennen. Zij hebben daarvoor een speciaal gebied dat actief wordt in hun hersenen als ze een gezicht zien. Aha!!! Vandaar het enthousiasme als jij de deur binnenloopt! 

Herkennen honden emoties?
De hersenen van honden bleken overigens hetzelfde te reageren op menselijke gezichten als op de gezichten van honden. Wat de studie niet heeft laten zien is of honden onderscheid maken tussen gezichten die ze al eerder hebben gezien en gezichten die ze voor het eerst zien en of ze ook emoties kunnen herkennen. Maakt het uit of je met een blij of chagrijnig gezicht de deur binnenloopt? Wij hopen van niet.. Want wat is er nou leuker dan opgevrolijkt te worden als je chagrijnig bent door je allerliefste met harig koppie?

Ach…. Wat het onderzoek daarover gaat zeggen.. Wij weten heus wel dat we altijd blij worden als we onze lieve doggies weer zien! En zij van ons!