Verhuizen met je hond!

Verhuizen met de hond

Verhuizen kan stressvol zijn voor jou, maar zo’n grote verandering heeft ook een grote impact op je hond. Ga je binnenkort verhuizen? Dan is het verstandig om je hond ruim van tevoren voor te bereiden op de grote dag.

Een hond is een gewoontedier, een plotselinge verandering kan grote impact op hem hebben. De juiste aandacht en voorbereiding kunnen ervoor zorgen dat de verhuisdag van je hond een fluitje van een cent is.

Laat je hond wennen

Honden zijn gehecht aan hun baasje, maar ze zijn ook zeer gehecht aan hun omgeving. Als je jouw hond plotseling van het ene in het andere huis zet, kan je hond bang en onzeker worden. In het ergste geval kan deze plotselinge verandering zorgen voor gedragsproblemen.

Ga van tevoren al met je hond naar het nieuwe huis om hem te laten wennen. Zo kun jij alvast wat spulletjes in het nieuwe huis zetten en je hond kan de omgeving van het huis verkennen. Op deze manier kan je hond zijn lievelingsplekjes ontdekken. Maak ook alvast een wandeling in de nieuwe buurt, zodat je hond aan de nieuwe geuren went.

Stressloos verhuizen

Het is belangrijk dat je hond zo min mogelijk meekrijgt van de stress rondom de verhuisdag. Kies ervoor om je hond een paar dagen te laten logeren bij een vertrouwd persoon. Heb je geen logeeradres voor je hond? Maak dan een rustig plekje voor hem in huis met zijn mand, eten en speeltjes in de buurt. Neem de laatste dag in het oude huis ook de tijd voor een lange wandeling, zodat je hond rustig wordt.

Verhuis je hond pas als alle dozen en meubels op zijn plek staan in het nieuwe huis. Laat in het nieuwe huis als eerste zijn mand zien, zodat hij weet waar zijn eigen plekje is. Als je hond zenuwachtig oogt, kun je hem het beste aangelijnd het huis laten verkennen. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je hond zich snel op zijn gemak voelt.

Nieuw huis – oude gewoontes

Natuurlijk zal je hond nieuwsgierig zijn en op ontdekkingstocht willen gaan, maar laat je hond bij de eerste wandelingen nog niet loslopen. In een nieuwe omgeving ben je hem zo kwijt. Is je hond gechipt, denk er dan aan om je nieuwe huisadres door te geven aan de databank. Dit kun je regelen via de dierenarts.

Als je eenmaal verhuisd bent, is het verstandig om weer terug te gaan naar oude gewoontes. Houd het vertrouwde eet-, wandel- en speelpatroon aan, zo voorkom je stress bij je hond. Betrek je hond gerust bij het uitpakken van alle spullen; spelen in een kartonnen doos vinden honden altijd leuk!