Trotseer de winterkou

Winterkou sneeuw

De winter komt eraan en de meeste frenchies zijn dol op de sneeuw. Lekker ravotten en speuren naar alles wat er onder de sneeuw ligt. Maar pas goed op, want de winterkou brengt ook ongemakken met zich mee. Wij delen de meest waardevolle tips!

Voor frenchiebaasjes is het belangrijk om te weten wanneer je frenchie het te koud heeft. De meest herkenbare symptomen van onderkoeling bij een hond zijn:

• Rillen
• Een hond die geen contact maakt
• Problemen met ademhalen
• Een zwakke hartslag

Naast onderkoeling kan je frenchie ook bevriezingsverschijnselen hebben. De huid van je frenchie wordt dan blauw en in een later stadium rood en opgezwollen. Ook is pijn aan oren, poten of staartje een veel voorkomend verschijnsel.

Onderkoeling

Een natte frenchie heeft eerder kans op onderkoeling. Voorkom dat gesmolten sneeuw te lang in de vacht van je frenchie blijft zitten. Ga je met je frenchie naar buiten dan is het verstandig om in beweging te blijven. Stilstaan leidt tot versnelde afkoeling. Voor frenchies is een hondenjasje of dekje een verstandige optie. Wil je toch dat jouw frenchie er fashionable bij loopt in de winter? Dan zijn er leuke Nederlandse en buitenlandse merken die hondenjasjes in hun assortiment hebben.

Zoutvergiftiging

In de winter wordt er zout gestrooid om de gladheid op de wegen te voorkomen. Deze pekel (zout) kan aan de poten van je frenchie blijven kleven. Als je hond zich schoonlikt kan hij te veel zout binnenkrijgen met fatale gevolgen. De hoeveelheid zout die fataal kan zijn voor je frenchie ligt tussen de 2 en 3,7 gram. De klachten ontstaan binnen 72 uur na inname en hebben diarree, braken of neurologische klachten tot gevolg. Heb jij het idee dat je frenchie te veel zout heeft binnen gekregen? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

De gevaren van ijs

Bij de winter hoort ook ijs. IJs is glad en je hond kan snel uitglijden. Bij het uitglijden kan je frenchie zijn gewrichten, spieren of botten blesseren. Oppassen geblazen dus.

EHBO

Is je hond onderkoeld of heeft hij bevriezingsverschijnselen, dan is het belangrijk dat je eerste hulp kunt verlenen.

• Breng je frenchie naar een warme omgeving
• Pak je frenchie in met dekens
• Laat je frenchie iets warms drinken
• Suiker helpt de energie omhoog te krijgen

En misschien wel het belangrijkste: bel direct de dierenarts!