Tips voor het reizen in binnen- en buitenland

Algemene tips

Als je op reis gaat, wil je natuurlijk het liefste je hond(en) meenemen. En dat op een veilige en verantwoorde manier voor alle inzittenden. Wij zetten graag de algemene tips voor het binnen- en buitenland voor je op een rijtje… 

Algemene tips
Wij delen graag onze algemene tips voor het reizen in het binnen- en buitenland. Wil je ook de eisen per land weten? Lees dan het artikel “De grens over met je frenchie“.

Zo kan het voorkomen dat je onvoorbereid een keer een hond mee moet nemen in de auto. In dat geval raden we aan om de hond op de grond voor de bijrijdersstoel te laten liggen. Let hierbij wel op of je daar airbags hebt – bij grotere honden zal je dan toch een andere plek moeten zoeken. Ook is het belangrijk dat de hond zo veel mogelijk blijft liggen.

Heb je gekozen voor een reiskennel of bench, dan is het raadzaam om deze dwars op de rijrichting te plaatsen. Bij kleinere dieren die in een kleinere bench of mand passen, kan je deze het beste achter de bijrijdersstoel plaatsen en vastklemmen tussen de achterbank en deze stoel. Zo kan er nauwelijks wat schuiven, en bij de meestvoorkomende aanrijdingen zal de hond dan zijdelings een klap maken (in plaats van frontaal). Hierdoor is er minder kans op (ernstig) letsel.

Controleer voor het vereisen ook aan andere dingen, zoals benodigde vaccinaties, dierenpaspoort, en eventuele regelgeving in het land van bestemming (bijvoorbeeld een muilkorf) nodig is in de openbare ruimte en/of openbaar vervoer).

Als laatste tip raden we aan om, voordat je op weg gaat met je hond naar het buitenland, altijd nog even de laatste stand van zaken te checken in het land van bestemming, plus de landen waar je eventueel doorheen zult rijden. Regels en wetgeving kunnen namelijk snel veranderen. Check hiervoor de websites van de Nederlandse ambassades in de betreffende landen, of bel deze om na te vragen. Dan kan je zeker niet voor verrassingen komen te staan.

Goede reis!