“De steun en toeverlaat die mij laat lachen”

buddha steun en toeverlaat

Frenchie Buddha (5) is voor Nancy (31) de steun en toeverlaat in het gevecht met haar ziekte. Buddha kan elke dag wel iets geks verzinnen om Nancy te laten lachen. 

Stel jullie eens voor…
Ik ben Nancy, moeder van Dani van bijna anderhalf jaar en frenchie Buddha die op 20 juli alweer 6 wordt. Buddha is voor mij de steun en toeverlaat tijdens mijn ziekte.

Wat is de reden dat jij gekozen hebt voor dit ras?
Ik heb iets met alle bulldoggen. Groot of klein? Ik vind ze allemaal even leuk. Ze hebben een ontzettend lief en lekker eigenwijs karakter, waar ik erg van houd. En dan die heerlijke koppies! De Franse bulldog, is een wat kleiner ras, waardoor het mij iets meer aansprak dan een wat groter ras. Klein, maar wel heel stoer.

Hoe helpt Buddha je tijdens zware dagen?
Ik ben, helaas, al 5 jaar ziek. Ik heb de auto-immuunziekte SLE.  Hierdoor heb ik al heel wat gezondheidsklachten gehad en heb ik al een aantal keren in het ziekenhuis gelegen. Buddha is dan echt mijn rots in de branding. Ze wijkt op dat soort momenten echt niet van mijn zijde. Ze heeft mij al die jaren ook elke dag, ondanks soms verdrietige en onzekere dagen, altijd aan het lachen gekregen.

Nancy en buddha

Ik kan me nog heel goed het moment herinneren dat ik behoorlijk slecht ter been was. Ik ging haar uitlaten en normaal gesproken kan ze behoorlijk trekken aan de lijn. Maar op dat moment begreep ze dat ik niet zo snel kon lopen door de pijn. Ze paste zich zo goed aan, sjokte net zo langzaam als ik. Ze hield me goed in de gaten en stopte af en toe om mij even bij te laten komen. Dat zijn de lieve dingen waaraan ik merk dat ze heel goed begrijpt dat er iets aan de hand is. Ze past zich dan automatisch aan. Wij zijn echt 2 pootjes met 2 handen op 1 buik.

Wat is het gekste wat Buddha ooit heeft gedaan?
Ze kan elke dag wel iets geks verzinnen! Ik moet altijd wel om haar gekke streken lachen, maar één ding is me altijd wel bijgebleven. We waren in de zomerperiode in het bos. Ze was toen ongeveer 2 jaar. Buddha kan best goed zwemmen, dus ze zwom lekker achter een bal aan.  Steeds als ze de bal wilde pakken, duwde ze hem verder het water in.

Op een gegeven moment begon bij mij de paniek toe te slaan, want ze ging wel erg ver.  Ik had geen zwemkleding aan, maar besloot om met kleren en al het water in te gaan. Dan zou ik er in ieder geval op tijd bij zijn, mocht ze ineens moe worden. Ik was onderweg naar haar, maar zij was nog steeds aan het proberen om de bal te pakken. Toen ik er bijna was had ze de bal te pakken! Ze keek mij heel verontwaardigd aan, zo van; “Wat doe jij nou? Ik heb de bal toch?!” Vervolgens zwom Buddha zonder problemen terug naar de kant! Dus ik was natuurlijk kleddernat voor niks! Haha. Ik kreeg daarentegen wel een applaus van het publiek dat aan de kant stonden te kijken. 🙂

Buddha en dani

Heeft Buddha wel eens een gedragstraining of workshop gedaan?
Nee, nog nooit. Buddha heeft dit nooit nodig gehad. Ze vond het overigens toen mijn zoontje van de kruipfase naar de sta-fase ging.  Wij hebben daarom een rustig plekje voor haar gecreëerd, waar alleen zij kan komen. Zo kan Buddha zelf goed aangeven als ze behoefte heeft aan rust. Dat heeft heel erg goed geholpen. Het is natuurlijk ook best gek, dat je mensenbroertje ineens naar jou toe kan komen.  Gelukkig is ze er nu aan gewend.

Wat is jouw gouden tip voor andere hondenbaasjes?
Geniet elke dag van je hond. Ook van de streken die ze uithalen die jij misschien iets minder leuk vindt. Soms moet je gewoon even geduld hebben met frenchies. Ze zijn het allemaal stuk voor stuk echt waard!

Zijn jij en Buddha actief op social media?
Ja, wij zitten in de groep Franse bulldogevents. Buddha heeft zelf geen Instagram of Facebook account hoor. 

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?
Mail dan naar fransebulldog@hondenbaasjes.nl o.v.v. “interview”.