Opletten in het herfstbos

Herfstbos

Het is herfst! Heerlijk om, als het droog is, een lange wandeling te maken door het felgekleurde bos. Lekker rennen door de bladeren en spelen met kastanjes; je doet je frenchie er vast een groot plezier mee. Maar let wel goed op, want die herfstspeeltjes in het bos zijn niet allemaal even onschuldig…

Eikels

Zodra de bladeren van de bomen vallen en de grond bezaaid is met dennenappels, eikels en kastanjes, is het bos één grote speeltuin voor jouw lieve beestje. En met lekker tegen eikels aanschoppen is ook helemaal niets mis, maar het wordt een ander verhaal als hij er op kauwt of ze opeet. In eikels zitten namelijk grote hoeveelheden looizuur (tannine), een stof waar je hond ziek van wordt als hij er teveel van binnenkrijgt. Buikpijn, diarree en soms braken kunnen het gevolg zijn. De nieren kunnen zelfs kapot gaan, waardoor nierfalen kan ontstaan en het beestje kan overlijden. Goed opletten dus! Vooral in groene eikels zit veel van de stof.

Dennenappels en kastanjes

Dennenappels en kastanjes zijn gelukkig niet giftig voor honden, maar houd wel een oogje in het zeil als je hond ermee speelt.  Hij zou niet de eerste zijn die er eentje inslikt en daarmee een verstopping in de darmen veroorzaakt. Zo’n leuk herfstspeeltje kan namelijk heel vervelend klem komen te zitten. Jouw trouwe viervoeter voelt zich dan erg ziek en moet braken. Alleen door middel van een operatie kan de verstopping worden verholpen.

Genieten en opletten

Ontzettend mooi en leuk dus, zo’n herfstbos. Maar houd het leuk en let extra goed op als je hond met kastanjes, dennenappels en eikels speelt.