Leuk vermaak: de snuffelmat

snuffelmat

Geschreven door: Marleen Endeman

Het is weer mooi weer en dat is goed nieuws voor je frenchie! Naast zonnebaden is ook lekker spelen in het water een favoriete activiteit van veel frenchies. Maar jammer genoeg kennen we in Nederland ook de sombere regenachtige dagen tussendoor en waar maak je dan je frenchie dan blij mee? Wij vonden de snuffelmat!

De meeste frenchies zijn vaak wel gek op balletjes en speelgoed met piepjes erin. Na tien keer gooien kijken die grote vragende ogen je steeds weer aan, ‘gooi je pleassee nog een keer?’ Maar hoe pak je dit aan als het buiten plenst en je huis niet al te groot is? Over het algemeen zijn ze nogal onstuimig van aard en in menig huis dat bewoond wordt door een frenchie, sneuvelt wel eens wat. Een leuke activiteit is spelen met de ‘snuffelmat’. Weleens van gehoord?

Een snuffelmat? Wat is dat?
Een snuffelmat is een mat gemaakt van stroken van fleece. Het is net een soort mop voor de schoonmaak maar dan plat op de vloer met de slierten naar boven gericht. Ze zijn er in allerlei kleuren en  ook in verschillende maten. Wanneer je meerdere frenchies hebt, zou je kunnen kiezen voor een groter formaat. Je kunt een snuffelmat ook zelf maken. Het kost wat tijd en energie maar levert je wel wat moois op!

De bedoeling is dat je tussen de stroken van de mat brokjes of koekjes gaat verstoppen. Zo zijn ze niet zichtbaar en je frenchie moet dus echt zijn neus gaan gebruiken. Beste is om bijvoorbeeld een half uurtje te spelen met de mat en hem daarna weer op te bergen. Zo voorkom je dat je frenchie ermee gaat slepen of met de mat zelf gaat spelen.

Waarom is de snuffelmat zo leuk?
Het is een activiteit waar de hond voor aan het werk moet en zijn neus bij moet gaan gebruiken. Deze manier van activeren stimuleert de hersenen. Doordat hij beloond wordt voor goed gedrag door een koekje of een brokje, wordt hij enthousiast.

De snuffelmat is bovendien ook handig wanneer je frenchie de neiging heeft zijn eten op te schrokken. Je kunt de mat dan meerdere keren per dag aanbieden met een gedeelte van de voeding.

Mooie bijkomstigheid is je er zelf rustig bij kunt gaan zitten en je frenchie ondertussen wat energie kwijt kan. Maar vergeet niet dat het geen vervanging van een wandeling. Dus tja, dan toch maar met een paraplu de regen door en de handdoeken vast klaar bij de deur.

De Snuffelmat koop je o.a. bij Bol.com.