Kleuters krijgen hondenles

hondenles

Wanneer kinderen een hond verkeerd benaderen, kan hij zich bedreigt voelen. De hond kan vervolgens gaan grommen of zelfs bijten. Om bijtincidenten bij kinderen te voorkomen en kinderen over hun angst voor honden heen te helpen, is er tegenwoordig hondenles voor kleuters.

Voorlichting

In Nederland vinden jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten plaats, waarvan het merendeel bij kinderen. Dit komt vaak doordat (jonge) kinderen niet weten hoe ze om moeten gaan met een hond of hoe ze het gedrag van de hond moeten interpreteren.

De Sophia Vereeniging, vereniging voor huisdieren, leert kinderen daarom tijdens het SnuffelCollege veilig omgaan met honden. Dit doen zij door kinderen in drie lessen te vertellen hoe zij zich moeten gedragen in de buurt van honden en door hun lichaamstaal te leren begrijpen. Vrijwilligers gaan langs verschillende basisscholen en geven SnuffelColleges aan groep 1 t/m 4.

Hondenles

Tijdens het SnuffelCollege staat een speciaal geteste hond voor de klas. Zo wordt de veiligheid tijden de lessen gewaarborgd. De basisschoolleerlingen leren emoties van een hond herkennen. Wanneer is hij boos of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien? En hoe kun je jezelf het beste opstellen?

Zo krijgen de basisschoolleerlingen de tip om niet te gaan gillen en wegrennen wanneer een hond op hen afkomt. Wanneer je zo stil staat als een boom, is het voor de hond niet meer leuk om erachteraan te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat veel bijtincidenten thuis gebeuren. Daarom leren de kinderen ook wat ze wel en vooral niet moeten doen bij bekende honden. Niet storen tijdens het eten en slapen.

Als de kinderen een onbekende hond willen aaien, dan leren ze om dat eerst te vragen aan het baasje. Vervolgens maken ze kennis met de hond door hun hand rustig voor de snuit te houden. Zo weet de hond dat hij geaaid gaat worden.