“Jack weet iedereen te vermaken!”

Jennifer (24) was op slag verliefd toen ze de lieve kleine Jack (2,5) zag. Jack is een allemansvriend en showt graag zijn nieuwste speeltje aan zijn visite.

Stel jullie eens voor…
Mijn naam is Jennifer, woonachtig in Zaandam samen met mijn vriend Thomas en onze Franse bulldog Jack. Jack hebben wij sinds hij een pup is. Hij was 8 weken oud toen hij bij ons kwam wonen.

Wat is de reden dat jij gekozen hebt voor dit ras?
Toen mijn vriend en ik eenmaal besloten hadden een hond te verwelkomen waren we er al snel uit dat het een Franse bulldog zou worden. In eerste instantie wilde mijn vriend liever een ‘echte’ hond. Hij was namelijk geen grote fan van het ras. Maar toen hij op Facebook lid werd van meerdere pagina’s voor Franse bulldog fans was hij snel om. Wij zijn beiden verliefd geworden op het lieve, stoere en gekke karakter die de hondjes van nature hebben. Wij wilde graag een klein hondje die overal mee naartoe kan, maar wel eentje met pit. Daarvoor ben je bij de bullies aan het goede adres!

Toch vinden wij nog steeds de extreem platte snuiten van de bulletjes erg zielig. De honden hebben het de gehele dag benauwd en hebben vaak een slechte conditie. We zijn daarom op zoek gegaan naar een gezond exemplaar en kwamen al snel terecht bij een fokster in Friesland. Zij fokt de bulldog op gezondheid. Haar pups worden minder zwaar, hebben een rechtere rug waardoor er minder kans op hernia is en andere klachten. Bovendien hebben deze honden ook een flinke snuit met grote neusgaten. We zagen dat ze een nestje pups had en zijn gaan kijken. We waren op slag verliefd op lieve kleine Jack en een aantal weken later konden we hem ophalen.

20170109_193653

Wat is het gewicht van jouw frenchie?
Jack weegt 10 kg en zal ook niet snel zwaarder worden.

Gaat je hond met jouw mee op vakantie?
Jack gaat van het begin af aan al overal met ons mee naartoe, behalve op vakantie. Niet omdat we dat niet willen, maar omdat wij van mening zijn dat we Jack daar geen plezier mee doen. Jack is dan wel gek op de zon en heeft het nooit benauwd, maar hele dagen op een camping in een warm land, willen wij hem simpelweg niet aan doen. Naast de hitte maken wij ook regelmatig uitstapjes en komen we op plekken waar het voor Jack niet fijn is, zoals het strand in Spanje. Hem achterlaten in de caravan is geen optie. Wel zorgen we altijd dat als we tussendoor weekendjes weg gaan in Nederland dat dit naar een park is waar honden welkom zijn. Dan kan hij dus wél mee. In de zomervakantie blijft hij gezellig bij mijn ouders waar hij de tijd van zijn leven heeft met zijn opa en beste vriend Max, een Maltezer Leeuwtje, van 13 jaar oud.

Heeft je frenchie wel eens een gedragstraining of workshop gedaan?
Doordat wij Jack van jongs af aan al overal mee naartoe nemen, is hij erg sociaal geworden. Hij kan met de meeste honden goed overweg, maar wij noemen hem vaak een ‘echte mensen-hond’. Hij is gek op mensen, jong en oud, en houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Regelmatig gaat hij dan ook mee naar mijn werk in de ouderenzorg. Hij weet de ouderen (sommigen met dementie) de hele dag te vermaken. In winkels is hij altijd een top attractie en ook op feestjes steelt hij graag de show!

20161228_132326_resized

Mede doordat wij verschillende gehoorzaamheidscursussen hebben gedaan, luistert Jack erg goed. Hij focust zich altijd op mij en verliest mij dan ook geen moment uit het oog. Zowel buiten als op mijn werk is dat erg handig, omdat hij dan makkelijk los kan lopen.

Wat is het gekste dat jouw frenchie ooit heeft gedaan?
De Franse bulldog staan bekend als ‘clowntje’ en wij liggen dan ook regelmatig in een deuk door de dingen die hij doet. Het leukste vinden wij, en dat verbaast ons keer op keer, dat hij zich soms echt als een mens lijkt te gedragen. Als hij bijvoorbeeld iets doet wat niet mag en ik wijs hem daar op, dan loopt hij snel naar zijn mand en gaat dan met zijn rug naar mij toe zitten. Als ik hem even later bij mij roep, gunt hij mij geen enkele blik. Hij kijkt strak voor zich uit (meestal naar de muur!) en beweegt niet. Hij lijkt dan echt beledigd!

Wat hij ook doet, is zijn speelgoed uitzoeken. Thuis hebben wij een mand waarin we zijn speelgoed opruimen. Als hij in een speelbui is, dan gooit hij alles uit zijn mand tot hij  gevonden heeft wat hij zoekt. Meestal is dit zijn nieuwste pronkstuk. Als er visite komt, is het ook altijd zijn nieuwste speeltje dat hij helemaal onder uit zijn speelgoedmand vist en zo trots als een pauw komt showen.

20160117_163841

Al met al zijn we ont-zet-tend blij met de keuze voor een Franse bulldog en zouden wij nooit meer een ander ras willen. Diep in ons hart zouden we er dan ook ontzettend graag een vriendje of vriendinnetje bij willen, maar we zijn bang dat we dan de vrijheid verliezen. Eén hond overal mee naartoe nemen is toch makkelijker dan met twee. Tot nu toe heeft Jack het rijk alleen, maar wie weet in de toekomst dat we toch de stap zetten….

Zijn jij en jouw frenchie actief op social media?
Wat betreft social media zijn wij niet zo hip. Ik heb een Facebook- en Instagram account waar ik af en toe iets op post, maar Jack doet niet mee aan deze hype. Ik heb er niet zoveel mee, een hond met een eigen account. Misschien ouderwets, maar meer kan ik er niet van maken. Wij volgen wel ongeveer elke Franse bulldog groep op Facebook, omdat we gek zijn op alle verhalen en foto’s die iedereen plaatst. Deze zijn vaak zó herkenbaar! Daarnaast vinden we het ook nog eens super handig, omdat er vaak tips uitgewisseld worden. Tips zijn altijd welkom, het is super gezellig en nog leerzaam ook!

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?
Mail dan naar fransebulldog@hondenbaasjes.nl o.v.v. “interview”.