Tegen je hond praten? Dat is helemaal zo gek nog niet.

praten tegen je frenchie

Heb jij er weleens over nagedacht hoe je eigenlijk tegen je Franse bulldog praat? Gebruik je je “normale” volwassen stem? Of zet je een lief stemmetje op zoals je ook tegen een baby zou praten? Meestal heb jij niet eens door hoe je praat tegen je hond, maar vindt je omgeving het een vreselijk geluid als je met je babystem praat. Heeft het eigenlijk zin om zo te praten tegen je hond? Of kun je maar beter “normaal” praten?

Onze frenchies zijn heel speciaal en bijzonder voor ons. En we denken dat ze alles begrijpen wat wij zeggen. Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat honden beter dan welke diersoort dan ook, menselijke communicatie kunnen begrijpen. Over het algemeen praten we niet tegen onze frenchies zoals we tegen mensen zouden praten. We gebruiken “dog directed speech”. Dat wil zoiets zeggen als dat we de structuur van onze zinnen onbewust veranderen als we tegen een hond praten. We maken de zinnen korter en simpeler. Ook spreken we op een hogere toon tegen ze.

Als we tegen puppy’s praten, dan verhogen we de toon van onze stem nog een beetje meer. En recent is de wetenschap erachter gekomen dat puppy’s heel goed reageren op dit soort “babypraat”. De onderzoekers zagen dat puppy’s veel beter reageerden dan wanneer ze werden aangesproken op een lagere toon. Bij oudere honden zagen de onderzoekers dit effect echter niet.

Ook is bewezen dat we niet alleen met honden kunnen communiceren door middel van woorden, maar dat zij fysieke gebaren ook begrijpen. Ze begrijpen namelijk dat een gebaar een middel kan zijn om te communiceren. Je kunt dit testen met je eigen frenchie! (En wij zijn natuurlijk benieuwd naar de filmpjes) Hoe doe je dit?

• Plaats 2 dezelfde kopjes met daaronder een hondensnoepje voor je hond. Hij mag het voer niet hebben gezien en ook niet weten dat het eronder zit.

• Wijs met je vinger naar een van de kopjes en houd daarbij oogcontact met je hond

• Als het goed is gaat je hond nu zoeken of er iets onder het kopje te vinden is.

Kijk ook maar eens naar het volgende filmpje: