Hoe leer je je kind omgaan met honden?

Kind omgaan hond

Onlangs schreven wij een artikel over kindvriendelijke honden. Al snel rees bij ons de vraag: hoe leer je je kind eigenlijk goed omgaan met een hond? Je hond kan nog zo kindvriendelijk zijn, maar als je kind niet voorzichtig omgaat met de hond, dan ontstaat er al gauw irritatie.

In de praktijk gaat het nog veel te vaak fout tussen honden en kinderen. Elk jaar vinden er meer dan 150.000 bijtincidenten plaats waarbij vooral jonge slachtoffers blijvende littekens en trauma’s oplopen. Veel honden zullen ander gedag gaan vertonen wanneer zij zich bedreigd voelen. Dit is lang niet altijd de schuld van de hond zelf. Als een kind de hond maar lang genoeg plaagt zal het gedrag veranderen en is het risico op bijtincidenten aanzienlijk.

De belangrijkste tip is daarom ook: Laat kinderen en honden nooit zonder toezicht van een volwassene.

Leer kinderen omgaan met een hond
Door kinderen te leren hoe zij om moeten gaan met een hond kunnen veel gevaarlijke situaties worden voorkomen. Elk kind is verschillend net als iedere hond. Betrek je kind bij de dagelijkse omgang en taken die horen bij het hebben van een hond. Een kind moet niet in de mand of bench gaan zitten, hetzelfde geldt voor de voer- en waterbak: daar mag je kind niet te dicht bij in de buurt komen. Dit zijn namelijk de veilige plekken van je hond. Leg je kind uit dat deze spullen van je hond zijn. Herhaal deze regels regelmatig. Voorkom regels als “dit mag je niet doen!” want daar zullen kinderen minder snel naar luisteren. Zeg bijvoorbeeld “wil je Lucy knuffelen? Dat vindt ze niet zo leuk, maar zachtjes aaien mag wel.”

5 praktische tips
• Leer je kind hoe hij/zij de hond moet aaien. Zachtjes over de kin of op zijn/haar rug.
• Onderbreek het staargedrag van de hond naar je kind. Lang staren, kan ook zorgen voor irritatie.
• Laat je kind nooit alleen in een ruimte met je hond.
• Vermijd harde spelletjes, zoals trek- en stoeispelletjes.
• Wees altijd aanwezig als je kind de hond een hondenkoekje geeft.

Commando’s
Kunnen kinderen commando’s geven aan honden? Jonge kinderen onder de 12 jaar kunnen inconsequent handelen waardoor het niet verstandig is om ze commando’s aan een hond te laten geven. Honden zullen dit vaak ook minder snel accepteren. Toch zijn er zeker uitzonderingen waarbij een hond prima luistert als een kind het commando: “zit” geeft.

Hoe is de omgang van jouw kind met je hond? Deel jouw ervaring met ons op Facebook.