Hoelang is een hond nu echt een puppy?

Aaahh wat zijn puppy’s toch schattig. Zo klein en lief, maar hoelang is een hond nu echt een puppy? En wat verandert er als hij ouder wordt? 

Puppy
Een frenchie komt in een warm nestje bij zijn moeder ter wereld. Als de pup, 8 á 12 weken oud is, heeft hij de geschikte leeftijd om naar zijn nieuwe baasje te gaan. Een puppy zit dan in de socialiseringsfase en leert snel nieuwe dingen en past zich dan makkelijk aan in een nieuw gezin. En dan begint ook het opvoeden en zindelijk maken. Daar komt een hoop geduld bij kijken, want een pup plast en poept overal in huis en heeft soms de neiging om overal zijn tandjes in te zetten. De eerste maanden kun je een pup nog niet te lang alleen laten. Zorg ervoor dat je tijd hebt voor een puppy en kies anders voor een wat oudere hond.

Franse bulldog in de puberteit
Rond de 6 of 7 maanden komt je frenchie in de puberteit. Die kan enkele maanden aanhouden, maar bij sommige honden ook enkele jaren. In de puberteit leert een hond zelf zijn beslissingen te maken op basis van eigen inzichten. Dit wordt soms als vervelend en opstandig ervaren door het baasje. Boos worden heeft geen zin. Net als mensen, staat een hond in de puberteit onder een verhoogde dosis hormonen en dat leidt tot bepaald gedrag.

Een hond in zijn puberteit kan ook zo zijn voordelen hebben. Zo doet hij  er alles aan om het hart van zijn nieuw baasje te veroveren. Een jonge frenchie is dan zo goed als zindelijk en kent de basiscommando’s en dat is wel zo makkelijk.

Volwassen hond
Wanneer de volwassenheid van een hond intreedt, verschilt per hondenras. Bij Franse bulldogs is dat rond de 12 maanden. Je merkt de volwassenheid doordat je hond jouw commando’s goed weet. Het is dan echter ook moeilijker om nieuwe dingen aan te leren.

Als honden gedurende hun jeugd geen goede begeleiding hebben gehad bestaat de kans dat de hond zijn puberstreken niet verliest. Dit kan zelfs leiden tot dominant gedrag, opdringerig gedrag of agressie. Daarom is het goed om vanaf het moment dat de puppy in huis is, hem goed op te voeden en consequent te zijn. Ga naar een puppycursus of verdiep je goed in de methoden om je hond goed op te voeden. Daar hebben jij en je hond veel plezier van later!