Help! Mijn hond kauwt overal op

Een kapotte schoen, tv kabels, gordijnen of zelfs meubels die beschadigd zijn. Je hond bijt en kauwt op alles wat voor zijn neus komt. Herkenbaar? Veel hondenbaasjes vragen zich dan ook af: waarom?

Waar komt dit kauwgedrag vandaan?
Honden ontdekken de wereld graag door dingen in hun bek te stoppen. Kauwen kan voor een hond een manier van spelen zijn, maar kan soms ook voortkomen uit verveling, honger, angst, eenzaamheid of gewoon omdat ze wat energie kwijt willen. Honden stoppen ook objecten in hun bek om door middel van het kauwen hun tanden en tandvlees gezond houden.

Bij jonge pups, in de leeftijd van 3 tot 6 maanden, ligt dit echter iets anders. Kauwen kan dan een teken zijn dat ze hun tandjes krijgen. In deze fase is het dan nodig om te kauwen.  En ja, dan zetten de pups echt overal hun gebit in.

Tijd voor actie!
Als je weet wat de oorzaak is van het kauwen, dan kun je in actie komen. Kauwt je hond uit verveling? Geef hem dan wat meer beweging. Kauwt hij enkel als jij niet thuis bent? Dan voelt je hond zich misschien wel eenzaam. Laat als je weggaat eens de TV aanstaan of zet de radio aan. Dit kan soms helpen. Gaat jouw hond uit angst bijten, dan raden wij je aan eens met hem naar een professional te gaan.

Als je jouw hond ‘betrapt’ tijdens het kauwen op bijvoorbeeld je schoenen, kun je hem op een vriendelijk manier corrigeren. Pak niet meteen de schoenen af, maar maak gebruik van een lichte corrigerende aanraking om de aandacht van je hond te krijgen. Zorg daarna ook meteen voor een alternatief object waarop hij veilig kan kauwen, bijvoorbeeld op een kauwspeeltje. Als je hond houdt van ontdekken dan is het aan te raden om meerdere kauwspeeltjes in huis te hebben zodat hij kan afwisselen.

Voor welke aanpak je ook kiest zorg er altijd voor dat je rustig blijft. Kwaad worden op je bulldog is het laatste wat werkt. Sterker nog, je hond kan zelfs bijten doordat hij schrikt.

Net als bij kinderen die graag overal aanzitten, is het bij een bulldog die kauwt aan te raden om bezittingen waarop hij niet mag kauwen uit de buurt te houden. Houd kleding, schoenen, boeken, telefoons of andere objecten dan ook uit het zicht van de hond. Zo voorkom je dat je hond geneigd is om jouw schoenen als nieuw kauwspeeltje te zien.

Houdt jouw frenchie ook zo van kauwen? Deel je ervaringen met ons op Facebook!