Help! Mijn hond wil niet drinken

hond drinkbak

Water is onmisbaar voor onze viervoeters, net als voor mensen. Een hond kan echter niet langer dan 24 uur zonder water. Het is onmisbaar voor allerlei belangrijke functies in zijn lichaam. Maar wat als je hond ineens niet meer wil drinken?

Goede drinkers

Honden zijn over het algemeen goede drinkers. Ze zullen niet snel te veel of te weinig drinken, omdat hun lichaam goed aangeeft wat ze nodig hebben. Niet willen drinken is dan ook een teken dat er iets aan de hand is. Minder drinken dan normaal kan al een eerste signaal zijn!

Hoeveel water?

Een hond stopt niet zomaar met drinken. Zijn lichaam is erop ingesteld dat het voldoende vocht binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of je hond genoeg drinkt. Maar hoeveel water is genoeg? Als richtlijn kun je 40 tot 60 ml per kilo lichaamsgewicht aanhouden. Is jouw Franse bulldog 10 kg? Dan moet deze dus gemiddeld 400 tot 600 ml water drinken per dag. Als jouw hond te zwaar is, dan hoef je overtollige kilo’s niet mee te rekenen. Bovenstaande richtlijn geldt bij een gezond gewicht.

Uitgedroogd

Jouw viervoeter mag nooit langer dan 24 uur geen vocht binnenkrijgen. Een hond raakt snel uitgedroogd en dit kan zijn organen onherstelbaar beschadigen. Heb je het vermoeden dat jouw hond te weinig drinkt? Controleer dan of hij uitgedroogd raakt. Voel met je vinger aan de binnenkant van de lip. Voelt het niet nat, maar plakkerig? Dan is dit een teken van beginnende uitdroging. Pak vervolgens een stukje huid van het nekvel vast tussen twee vingers. Kijk wat er gebeurt als je dit loslaat. Zakt het niet binnen 2 seconden terug? Dan is dit een tegen van uitdroging. Zorg dat je hond zo snel mogelijk vocht binnenkrijgt.

Drinken stimuleren

Om je hond genoeg te laten drinken, kun je hem voorzichtig een handje helpen. Zorg in ieder geval voor schoon en vers water in een drinkbak die hij kent en vertrouwd. Zet de drinkbak op een rustige plek, want je hond moet zich op zijn gemak voelen om te willen drinken. Om hem op weg te helpen, kun je water op je hand doen en dat zachtjes tegen zijn lippen houden, zodat je hond dit aflikt. Soms helpt dit om ze weer te laten drinken. Beloon je hond als hij heeft gedronken, elke slok is goed.

Wil je hond echt niet meer drinken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Uitdroging kan heel gevaarlijk zijn.