De grens over met je frenchie

de grens over

Ook als je op reis gaat, wil je natuurlijk het liefste je hond(en) meenemen. En dat op een veilige en verantwoorde manier voor alle inzittenden, zeker als je lange uren in de auto gaat maken. Maar niet overal worden dezelfde regels gehanteerd rondom het transport van honden in auto’s.

Met het vakantieseizoen weer voor de deur hebben wij de do’s en don’ts in een aantal veel bezochte vakantielanden op een rijtje gezet.

Zo moet het dus NIET
Absolute don’t: je hond los in de auto zetten. Dit kan je niet alleen afleiden tijdens het rijden, bijvoorbeeld doordat de hond door de auto gaat klauteren en om je aandacht gaat vragen. Het kan ook letterlijk fataal worden voor zowel de hond als de mensen in de auto in het geval van een aanrijding. Ter verduidelijking: bij een aanrijding met “slechts” 50 km/u krijgen objecten al een bewegende kracht van 30x (!) het eigen gewicht. Zelfs bij een kleine chihuahua is dit iets wat je nooit wilt meemaken, laat staan bij grotere honden. Kortom: onafhankelijk van regelgeving is het altijd belangrijk om honden, maar natuurlijk ook eventuele andere huisdieren of losse spullen vast te zetten.

Houd er daarbij ook rekening mee, dat de gordel, mand of bench waarmee je je hond gaat vervoeren ook robuust genoeg is om een dergelijke klap aan te kunnen. Honden daarom ook nooit aan de halsband vastzetten (dat gaat de hond niet overleven), en deurtjes etc. goed testen qua sluiting.

Hier volgen enkele regels en tips hoe het dan wél moet in diverse Europese landen.

België, Frankrijk
Hier is het verplicht om een hond veilig te vervoeren, anders kan er een boete worden gegeven. De regelgeving stelt dat de bestuurder niet gehinderd mag worden, dat eventuele lading hem of haar het zicht niet mag ontnemen en geen gevaar mag vormen. Dit geldt uiteraard ook voor honden. Het beste is om in deze landen je hond in een autobench, een reiskennel of achter een hondenrek te zetten tijdens de reis.

Duitsland
Een speciale honden-autogordel is in Duitsland verplicht en het minimale wat je moet hebben, wanneer je je hond in de auto meeneemt. De hond mag absoluut niet los in de auto zitten, maar ook niet op de bijrijdersstoel voorin de auto. De hond dus altijd op de achterbank vastzetten (met een gordel of reismand), of in de kofferbank (achter een hondenrek of in een autobench of reiskennel). Ook in Duitsland riskeer je een boete als je niet aan deze regels voldoet (ongeveer €50).

Oostenrijk / Zwitserland / Spanje / Denemarken
In deze landen stelt de regelgeving dat de bestuurder niet gehinderd mag worden, dat eventuele lading hem of haar het zicht niet mag ontnemen en geen gevaar mag vormen. Dit geldt ook voor honden. Het beste is om hier je hond in een autobench, een reiskennel of achter een hondenrek te zetten tijdens de reis.

Italië
In Italië mag zonder veel voorzorg maximaal één hond in de auto vervoerd worden, op voorwaarde dat deze de bestuurder niet hindert. Wij raden in dat geval toch een autogordel aan. Zodra je meerdere honden wilt vervoeren (dus ook al bij 2 honden), dan ben je in Italië verplicht om deze achter een hondenrek of in een autobench of reiskennel te zetten tijdens het rijden.

Polen
Evenals in Duitsland mag ook in Polen een hond niet op de bijrijdersstoel meerijden (ook niet met hondengordel). Verder geldt ook hier dat de bestuurder niet gehinderd mag worden, dat eventuele lading hem of haar het zicht niet mag ontnemen en geen gevaar mag vormen. Dit geldt ook voor honden. Het beste is om hier je hond in een autobench, een reiskennel of achter een hondenrek te zetten tijdens de reis.

Binnenkort publiceren wij ook een artikel met de algemene tips voor het reizen met je hond. Houd onze website of Facebookpagina in de gaten.