Gevaarlijke voedingsproducten voor een frenchie

header-gevaarlijk-voedsel

Je frenchie is gek op eten! De verleiding is groot om hem ook eten te geven dat niet per sé voor honden is bedoeld. Bij sommige etenswaren is dit geen probleem, maar er zijn ook producten waar je echt mee uit moet kijken. Wij geven een overzicht van de producten die je je frenchie echt niet moet geven omdat ze gevaarlijk zijn. 

Alcohol
Dit is natuurlijk heel voor de hand liggend, maar hij hoort toch echt in dit lijstje thuis. Honden zijn kleiner dan mensen en de alcohol zal dan ook eerder zijn werk doen. De alcohol kan er voor zorgen dat jouw hond in coma raakt of zelfs dood gaat door dronkenschap. Houd alcohol te allen tijde uit de buurt van je hond!

Avocado
Een avocado bevat de stof persine die niet giftig is voor mensen, maar wel voor dieren. Of er bij een hond vergiftiging optreedt hangt af van de hoeveelheid die de hond heeft gegeten. De symptomen van avocadovergiftiging zijn diarree en overgeven. Na 24 tot 48 uur kan ook hartfalen ontstaan. Heeft je hond een avocado gegeten, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.

avocado

Rozijnen, krenten en druiven
Rozijnen, krenten en druiven kunnen leiden tot nierfalen. De eerste symptomen van vergiftiging zijn braken en nerveus gedrag. Na ongeveer 24 uur wordt de hond juist suf en slaperig. Van de vergiftiging kan de hond zelfs overlijden. Neem dus meteen contact op met de dierenarts als je hond rozijnen, krenten of druiven gegeten heeft.

walnoten

Walnoten en macadamianoten
Sommige honden reageren niet goed op noten en kunnen binnen 12 uur verschillende symptomen ontwikkelen. Zo kunnen ze sloom worden, verlammingsverschijnselen krijgen, gaan braken of een verhoogde lichaamstemperatuur krijgen.

Uien, knoflook en asperges
Uien, knoflook en asperges kunnen de rode bloedlichaampjes van honden beschadigen. Symptomen zijn futloosheid, overgeven, niet willen eten en kortademigheid.

Cafeïne
Net zoals bij alcohol geldt: honden zijn kleiner dan mensen en zullen dus eerder reageren op cafeïne. De cafeïne kan er voor zorgen dat de hartslag verhoogt en de spieren onregelmatig samentrekken. Ook diarree en overgeven zijn bekende verschijnselen als een hond cafeïne op heeft.

Xylitol
Xylitol is een stofje die als zoetstof in veel suikervrije of lightproducten zit. Het stofje zorgt er bij honden voor dat er een verhoogde afgifte van insuline ontstaat, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Bekende symptomen bij xylitolvergiftiging zijn braken, slapheid en op termijn leverfalen en zelfs coma.

Chocolade
Wij zijn er dol op, maar voor honden is chocolade levensgevaarlijk! In chocolade zit de stof theobromine. De stof komt het meest voor in pure chocolade. Als honden chocolade hebben gegeten zijn de symptomen een snellere of onregelmatige hartslag of in het ergste geval leidt dit tot een hartstilstand. National Geographic heeft speciaal voor chocolade een tabel ontwikkeld waarin duidelijk te zien is welke hoeveelheden chocolade voor welk ras levensbedreigend zijn.

Heeft je hond iets gegeten van deze lijst? Of heeft je hond een product gegeten waarop hij slecht reageert? (Niet alle gevaarlijke producten staan in deze lijst). Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. En omdat voorkomen beter is dan genezen: let op wat je hond eet en controleer altijd of dit veilig is!