Gevaarlijke huishoudproducten voor honden

Gevaarlijke huishoudproducten

Is jouw huis veilig voor je hond? Waarschijnlijk niet. Zonder dat je het weet zijn veel huishoudproducten heel gevaarlijk voor je hond. Wij zetten een aantal gevaarlijke huishoudproducten op een rij…

Honden stoppen het liefst alles in hun bek. Van schoenen tot flesjes zeep. Het is altijd handig om alles dus achter slot en grendel te leggen.

Gevaarlijke huishoudproducten

Suikervrije snoepjes

Xylitol wordt gebruikt als een natuurlijk zoetstof in snoepjes en is de vervanger van suiker. Voor mensen kan het geen kwaad, maar voor honden is het levensgevaarlijk spul. Xylitol kan namelijk leverfalen veroorzaken bij honden. Is je hond blootgesteld aan xylitol dan is een bezoek aan de dierenarts onvermijdelijk. Houd suikervrije snoepjes buiten bereik van je hond!

Druiven en rozijnen

Net als xylitol zijn druiven en rozijnen gezond voor de mens, maar gevaarlijk voor honden. Je hond kan er nierfalen van krijgen, met fatale gevolgen.

Ongediertebestrijding

Muizen zijn de grootste plaag in huis. Veel huishoudens hebben dan ook speciaal gif in huis om de muizen te bestrijden. Dit gif is gemaakt om ongedierte te doden, maar het kan ook je hond doden. Het gif is aantrekkelijk voor het ongedierte en vaak ook aantrekkelijk voor je hond. Houd het vergif ver buiten zijn bereik, zodat er geen nare situaties kunnen ontstaan.

Chocolade

Wij schreven al eerder een artikel over de gevaren van chocolade voor honden. Chocolade is gevaarlijk omdat er een stof theobromine in zit. Hoe puurder de chocolade, hoe gevaarlijker het is voor je hond. Theobromine is een stofje dat mensen wakker houdt en actief maakt na het eten van chocolade. Daarnaast zorgt de stof er ook voor dat er irritaties in het lichaam kunnen ontstaan. Bij mensen is dit niet zo erg, want die kunnen die snel verwerken. Bij honden blijft de stof echter langer in het lichaam zitten. Giftige stoffen stapelen zich dan op in het lichaam van de hond.

Heeft jouw hond chocolade gegeten? Neem dan contact op met de dierenarts.

Medicijnen

Een doosje paracetamol, wie heeft het niet in huis liggen? Voor alle menselijke medicijnen geldt – bewaar het buiten het bereik van je hond! Elk medicijn kan andere effecten hebben op jouw hond, en soms is het lastig te voorspellen wat het effect gaat zijn. De dierenarts kan je adviseren wat te doen als je hond een voor mensen gemaakt medicijn gegeten heeft.

Antivries

Naast binnenshuis bevinden zich in de garage ook vaak gevaarlijke producten. Neem bijvoorbeeld antivries. Antivries heeft als hoofdingrediënt ethyleenglycol, een stofje dat zoet smaakt en daardoor aantrekkelijk is voor honden. Dit stofje kan bij honden zorgen voor nierfalen en zelfs dodelijk zijn.

Ethyleenglycol wordt vooral in oudere antivries producten gebruikt. Sinds kort hebben alle grote fabrikanten ingestemd om bitterstoffen toe te voegen aan antivries, om op die manier de gevolgen van ethyleenglycol te verminderen.

Aanslagreiniger

Onlangs werd ook bekend dat de aanslagreiniger van Action zeer gevaarlijk is voor katten en honden. De dieren kunnen brandwonden oplopen als zij met het spul in aanraking komen.

Ken jij nog meer gevaarlijk huishoudproducten? Deel het met ons op Facebook!