Geadopteerde frenchie Stitch

Stitch en Ayla - geadopteerde frenchie

Frenchie Stitch (7) werd geadopteerd door baasje Ayla (22). Stitch heeft het niet makkelijk gehad en stelde zich daarom altijd verdedigend op. Het liefst beet hij iedereen, maar dankzij een training en de liefde van Ayla kwam het goed…

Stel jullie eens voor…
Mijn naam is Ayla Cocu. In het dagelijks leven studeer ik Equine Leisure and Sports en daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance Nijmegen. Sinds anderhalf jaar ben ik trotse eigenaresse van mijn eerste frenchie: Stitch.

Wat is de reden dat je gekozen hebt voor een frenchie?
Ik ben altijd al helemaal weg van de Franse bulldog. Die grote oren, lieve ogen, hun stoere bouw… Voor mij was het wel duidelijk dat er ooit een frenchie aan zat te komen. Het zijn echte clowntjes. Lief, maar ook ondeugend.

Hoe is Stich bij jou gekomen?
Op Facebook zag ik een advertentie voorbij komen waar Stitch ter adoptie werd aangeboden. Ik had nooit eerder een hond geadopteerd, maar het leek me het proberen waard. Na lang overleggen met het opvanggezin waar hij verbleef, mocht ik eindelijk kennis maken met Stitch. Helemaal vanuit België kwam de opvangmoeder met Stitch naar mijn huis toe. Stitch moest kennismaken met ons, maar ook zeker met onze andere hond Aiko, een Duitse herder. Het klikte meteen! We hebben samen gewandeld, in de tuin gespeeld en veel geknuffeld. De opvangmoeder vertelde dat Stitch in 6 jaar tijd al 7 baasjes had gehad. Allemaal hadden ze een andere reden om hem weer weg te doen…

Stitch - geadopteerde frenchie

Uiteindelijk besloot de opvangmoeder dat wij een goede match waren en Stitch mocht blijven. Ik kon mijn geluk kon niet op! Mijn eerste eigen hond en een echte Franse bull. 🙂

Een frenchie in huis…
De eerste paar dagen verliep alles volgens plan. Stitch en Aiko gingen goed samen, Stitch was lief tegen de kat en hij luisterde prima. Maar na een paar dagen werd hij heel bang, zat hij trillend en blaffend in de hoek, hij likte zijn eigen pootjes kapot en hij probeerde ons steeds te bijten. In het begin dacht ik dat hij gewoon even tijd nodig had, maar naarmate de tijd vorderde en de maanden voorbij gingen, bleef hij hetzelfde gedrag vertonen. Hij beet andere honden, probeerde ons te bijten en hij beet de visite.

Training sociale huishond
Ik weigerde het, net als de vorige 7 baasjes, op te geven en besloot met hem op cursus te gaan. De eerste lessen stonden wij aan de zijkant en mochten we niet te dicht in de buurt van anderen honden komen. Elke week ging het iets beter en mochten we dichter bij de anderen honden staan. Waar niemand hem ooit kon aaien of aanraken, liet hij zich eindelijk door iemand over zijn bolletje wrijven. Elke keer mochten er steeds meer mensen hem aaien en aan het eind bijna iedereen! Hij begon plezier te krijgen, begon te spelen en te rennen! Ongelofelijk! Van niet de tuin in durven naar in zijn eentje buiten spelen. Van vechten met Aiko naar uitdagend spelen. Hij is zo ontzettend veranderd! Hij heeft zelfs de cursus tot Sociale HuisHond afgesloten met een Goed!

Welk moment blijft je het meeste bij?
Het moment waarop ik Stitch adopteerde zal mij altijd het meeste bij staan. Ik zeg altijd: ‘Adpoting him wasn’t going to change the world. But it surely changed our worlds forever.

Ayla-Stitch-picture

Wat is jouw gouden tip voor andere frenchiebaasjes?
Even leek het uitzichtloos met Stitch en nog af en toe heeft hij momenten waarop hij weer bang wordt en zichzelf begint te verdedigen. Maar dat is tegenwoordig snel voorbij. Hij geniet elke dag, speelt, rent, zwemt, knuffelt en wandelt maar al te graag! Het is niet makkelijk om een getraumatiseerde hond te adopteren, maar het is zeker niet onmogelijk. En de liefde die je ervoor terugkrijgt is elke stap en elke seconde waard. Mijn gouden tip is dan ook: “Heb geduld, want ze zijn zó leuk!”

Wil jij mee doen aan deze rubriek? Stuur dan een ingevuld interview naar fransebulldog@hondenbaasjes.nl.