Franse bulldog versus Boston terriër

Met het ongetrainde oog lijken de Franse bulldog en boston terriër wel uit hetzelfde ras te komen. Echter voor de echte kenners zijn de rassen wel degelijk verschillend.

Beide rassen hebben dezelfde uiterlijke kenmerken met hun schattige kortschedelige gezichten, platte neus, korte lichamen en vleermuis oren, maar toch verschillen beide rassen van elkaar.

Kleurverschil
btBoston terriërs en Franse bulldogs hebben kleurverschillen. Boston terriërs hebben een wit met zwarte of gestroomde markeringen in de vacht die lijken op een smoking. Een Franse bulldog daarentegen heeft een grotere variatie kleuren zoals fawn, gestroomd, bruin of wit met gestroomde vlekken of blauw. Veel Franse bulldog liefhebbers geloven dat de blauw vacht een link heeft met een vorm van haaruitval. Dit is echt nooit bewezen.

Historie
De Boston terriër en de Franse bulldog hebben een gemeenschappelijke voorouder: de engelse bulldog. De boston terriër is het resultaat van een kruising tussen de engelse bulldog en de witte engelse terriër. In 1893 is de boston terriër officieel erkend door de American Kennel Club.

De Franse bulldog werd in 1898 door de American Kennel Club erkend. Afgezien van zijn link naar de Engelse bulldog zijn deze kleine bulldogs ook gelinkt aan de mops en terriër boule.

Fysieke verschillenfb
Zowel de Boston terriër als de frenchie zijn niet gemaakt voor zware oefeningen of lange tijden buitenshuis in warm weer. Zij hebben beide ademhalingsproblemen door hun platte snuit. De Boston terriër heeft een kurkentrekkerstaart die bij meerdere honden er voor zorgt dat zij half aangelegde wervels hebben. Deze aandoening staat bekend als hemivertebrae.

Persoonlijkheidstrekken
De Boston terriër wordt vaak aangeduid als “de Amerikaanse gentleman”, verwijzend naar zijn zoete, ongedwongen karakter en zijn gemak om samen met zowat iedereen te kunnen zijn. De Franse bulldog wordt ook wel de “Clown in de mantel van een filosoof” genoemd omdat hij leuk, lief, speels en een beetje ondeugend is. Beide honden zijn geschikt als familiehonden en zijn geweldige vrienden voor kinderen.