Fietsen met je hond

Fietsen met je hond

Niets leuker dan op stap gaan met je frenchie. Samen met de auto of gewoon een wandeling maken? Welnee, wij hebben een nieuwe favoriet: samen met de fiets! Lekker in de buitenlucht en goed voor de beweging. Maar kan jouw frenchie wel mee op de fiets? Waar moet je op letten en wat heb je nodig?

Voordat je op de fiets stapt samen met je hond is het belangrijk om te testen of je hond niet bang is voor de fiets. Sommige honden kunnen letterlijk angsthaasjes worden als ze een fiets zien. Is je hond niet bang, dan moet je hond nog goed kunnen volgen en niet aan de lijn trekken. Trekt je hond snel aan de lijn dan is het risico op ongelukken te groot.

Naast of op de fiets?
Afhankelijk van het formaat van je hond kun je kiezen om je hond te laten rennen naast de fiets of hem of haar in een fietsmand of –aanhanger mee te nemen. Als je je hond naast de fiets laat meerennen is het belangrijk om eerst te bedenken of zijn conditie goed genoeg is. Is je hond niet gewend te bewegen, dan moet je eerst de conditie opbouwen. Begin met  5 minuten fietsen en werk in een paar weken toe naar 20 minuten fietsen. Las hierbij voldoende rusttijd in zodat je hond kan herstellen.

Kies jij liever voor een fietsmand (voor kleine honden) of –aanhanger? Dan zijn er veel leuke opties:

Benodigdheden
Om veilig te fietsen met je hond heb je een aantal belangrijke items nodig.

• Heel veel water! Honden raken snel oververhit en water is de beste verkoeling. Zorg daarom dat je genoeg water meeneemt.
• Een springer, dat is een stang die bevestigt aan je fiets en waaraan je het uiteinde van de hondenriem bevestigt. Op die manier houd je beide handen aan het stuur en voorkom je dat jouw hond tussen de spaken komt. Wil je geen springer gebruiken, dan kun je ook kiezen voor een heupriem.
• Een EHBO-kit! Een ongelukje zit in een klein hoekje, dus neem altijd een EHBO-kit mee als je van huis gaat.
• Ga je in het donker op pad? Zorg ervoor dat jij en je hond een reflecterend hesje dragen.

Lange fietstocht
Ga jij liever voor een lange fietstocht? Dan is het niet verstandig om je hond aangelijnd mee te laten rennen. Honden raken snel oververhit en daardoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Kies bij een lange fietstocht liever voor een fietsmand of –aanhanger.