Februari – Maand van de gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij honden komen vaker voor dan je denkt! Elk jaar staat traditiegetrouw de maand februari in het teken van  de gebitsverzorging van de hond.

Hondenbaasjes kunnen tijdens de maand van de gebitsverzorging bij ruim 800 vestigingen van dierenartspraktijken terecht voor een gebitscontrole en handige poetstips. Baasjes kunnen tijdens spreekuren vragen stellen over tandenborstels, tandpasta en brokjes die helpen het gebit van honden te verzorgen.

Volgens dierenartsen is deze extra aandacht hard nodig, want net als bij mensen moet het gebit bij honden dagelijks gepoetst worden.

Gebitsproblemen
Maar liefst 8 op de 10 honden ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. In veel gevallen is de oorzaak tandplak. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden die veroorzaakt wordt door voedselresten, slijm en bacteriën. In 24 uur wordt tandplak omgezet in tandsteen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich kan uitbreiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en ontstekingen aan vitale organen.

Dierenarts
Als je frenchie last heeft van één of meerdere genoemde klachten, dan is het tijd om langs te gaan bij de dierenarts voor een gebitscontrole en verdere behandeling. Daarnaast is het belangrijk om je hond dagelijkse mondverzorging te geven. De meest effectieve methode is elke dag tandenpoetsen.

Tandenpoetsen
Niet alle hondenbaasjes weten hoe je het beste de tanden bij je hond poetst. In dit korte filmpje zijn er een aantal tandenpoetsinstructies voor je op een rij gezet.

Test
Hoe is het gesteld met het gebit van jouw hond? Doe de online gebitstest! De test geeft een algemene indicatie van de gezondheid van het gebit van je hond. Deze test is overigens niet een vervanging voor een dierenarts. Wij raden je aan om minimaal 2 keer per jaar voor een routineonderzoek van het gebit naar de dierenarts te gaan. Zorg er voor dat je hond gezond blijft!