Even wennen: frenchie en kat samen in een huis

Frenchie en kat

Ben jij een liefhebber van zowel katten als honden? Het zijn van nature niet de grootste vrienden, maar ze kunnen prima samenleven als je het goed aanpakt. Hoe pak je dit het beste aan? 

Honden en katten spreken een andere taal en begrijpen elkaar daardoor niet altijd even goed. Kwispelen met de staart betekent bij katten ‘hoepel op!’ en ook als ze hun poot optillen, willen ze dat je uit de buurt blijft. Bij honden betekent het juist dat ze blij zijn. Dat klinkt erg verwarrend, maar als kat en hond van jongs af aan met elkaar opgroeien, leren ze vanzelf elkaars taal.

Als een van de twee er later bijkomt, is het een ander verhaal. Het dier dat er eerder was zal zich bedreigd voelen, en dat is uiteraard niet de bedoeling. Om dit te voorkomen is het daarom verstandig om je te houden aan de volgende stappen:

• Plaats de nieuweling in een hokje om afstand tussen beide dieren te creëren. Zo heeft hij niet meteen het hele huis tot zijn beschikking en zal hij minder aanvoelen als een bedreiging.

• Zorg dat het hokje met eten, water, bedje en speelgoed van de nieuweling op een drukke plek in huis staat. Zo kunnen beide dieren de situatie verkennen zonder te dichtbij te komen en kunnen ze wennen aan elkaars luchtje.

• Als beide dieren zich op hun gemak voelen, kun je ze tijdens etenstijd wat dichter bij elkaar zetten. Zo wennen ze aan het idee wat dichter bij elkaar te zijn, terwijl ze een en al oog hebben voor hun eten.

• Nu is de tijd rijp om de dieren buiten het hokje kennis te laten maken. Eerst door ze vast te houden als ze aan elkaar snuffelen en als dat goed gaat, kun je ze beiden loslaten.

Het kost dus even wat tijd, maar als je de stappen hebt doorlopen is de kans heel groot dat de kat en de hond elkaar accepteren. Wie weet worden ze zelfs dikke maatjes!