Emotionele band tussen hond en mens

Emotionele band

Honden en mensen hebben een bijzondere en emotionele band. Je vertrouwt je hond vaak van alles toe. Deze emotionele band is al 14.000 jaar oud, stelt Leidse promovendus en dierenarts Luc Janssens op basis van het graf van een jonge hond. De hond was langdurig en ernstig ziek, maar was toch goed verzorgd.

Het graf, met de overblijfselen van een man, een vrouw en twee honden, werd in 1914 door werklui bij Bonn in Duitsland ontdekt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de resten 14.000 jaar oud zijn. Volgens Janssens is dit het oudste bewijs ooit gevonden waaruit blijkt dat honden niet alleen werden getemd, maar ook intensief werden verzorgd.

Infectie

Het gebit van de hond toonde aan dat hij een zware infectie had opgelopen. Een hond met deze infectie zou hoogstens drie weken leven, maar de gevonden hond heeft het maar liefst acht weken volgehouden. Volgens Janssens kan dit alleen bij intensieve zorg: “Denk hierbij aan het warm- en schoonhouden van de hond en hem water en voedsel geven.”

“De hond is samen met zijn vermoedelijke baasjes begraven, wat suggereert dat er 14.000 jaar geleden al een unieke zorgrelatie tussen mens en hond was.”

 

Bron: RTL Nieuws