Eigenwijze Gucci

Geschreven door: Femke Marcar

Mensen om me heen maken nogal vaak de grap dat ik Gucci uitgekozen heb op mijn karakter. Daarmee doelen ze er dan op dat zij zo eigenwijs is, altijd aandacht wil en altijd ervoor zorgt dat ze genoeg koekjes krijgt door gewoon anticiperend vast een pootje te geven. Helpt dat niet, dan manipuleert madame er zo lustig op los dat als ik niet bezwijk, iemand anders wel zo vertederd is door haar grote puppy-ogen en knuffeltjes langs de benen, dat alsnog haar grootste koekjeswens binnen no time wordt vervuld.

Tja.. ik kan dan niets anders doen dan stiekem erom lachen. Mijn kleine schatje is niet bang voor de wereld en vraagt er gewoon om als ze iets wil. Dat is toch iets om eigenlijk gewoon trots op te zijn?

img_0177Dat haar sterke karaktertje mij soms tot wanhoop drijft, daar kan niemand iets van geloven. “Kijk nou hoe lief ze is.” “Kijk nou hoe rustig ze onder de tafel zit in een café”. “Ach… wat is het toch een slimmie.” Jaja.. Dat is makkelijk gezegd als je haar nog nooit een paar dagen achter elkaar hebt meegemaakt. Want zo lief ze zich voor kan doen als er andere mensen bij zijn, zo stout kan ze zijn als ze alleen met mij is. Weglopen, aan mijn sokken trekken als ik haast heb, blaffen als iemand in het trappenhuis loopt (en dat is nogal vaak als je een voordeur deelt met 15 mensen die ook nogal regelmatig bezoek krijgen). Of nog erger: met een razend enthousiasme op mijn bezoek afstormen zodat iedere panty alleen maar onder die kleine nageltjes kan bezwijken.

Ik ben inmiddels wel wat gewend. En ik weet hoe ik met het kleine monstertje om moet gaan. Dat betekent: streng zijn als ze blaft, de stofzuiger op wil eten of het bezoek wil doodknuffelen. En dat betekent ook: als ze wegloopt,  niet reageren.

img_0238Dat laatste zorgt in het park nogal eens voor ergernis. Vooral aan die zogenaamd goedbedoelde adviezen van mijn mede-parkbezoekers. “Je moet haar lokken met een snoepje.” “Je moet achter haar aan rennen als je haar wilt pakken.” “Je moet je stem meer verheffen.” Grom. Die mensen kennen duidelijk de gebruiksaanwijzing van mijn Gucci niet. Nog erger is het als ze zich er actief  mee gaan bemoeien. Dan gaat het van kwaad tot erger. Na 5 minuten houden ze er over het algemeen mee op omdat ze Gucci ook niet kunnen vangen .“Je hond is wel heel eigenwijs, zeg. Jij trouwens ook, omdat je mijn advies niet opvolgt,” hoor ik ze er achteraan denken. Gucci blij omdat ze lekker mag spelen, de omstander blij omdat hij mij ongevraagd advies heeft mogen geven. En ik? Ik vind dat er niet alleen een poep-opruimgebod moet komen in het park, maar ik pleit ook voor een bemoeienis-verbod. (Gemeente Amsterdam, leest u mee)? En nee.. dat heeft niks met eigenwijs zijn te maken.