EHBO: Gebeten door een wesp of een bij

ehbo wesp

Wij kunnen niet wachten tot de zomer er weer aan komt. En onze frenchies kunnen ook niet wachten tot ze weer in het bos kunnen ronddartelen in het zonnetje en kunnen pootjebaden in de zee. Wel handig om voorbereid te zijn op de gevaren die het zomerseizoen met zich meebrengt voor je frenchie. Een van die mogelijke gevaren is dat hij gestoken wordt door een wesp of door een bij. Wij vertellen je wat je moet doen als dat gebeurt.

Als een hond wordt gestoken door een bij of een wesp, is dat vaak in of om de bek. Waarom? Omdat het beestje zo vrolijk om hem heen dartelt en je frenchie er maar wat graag mee speelt. Met zijn mond ja.. Tegelijkertijd is de bek de gevaarlijkste plaats waar hij gestoken kan worden. De steek kan namelijk leiden tot een flinke zwelling die de ademhaling kan belemmeren. Een ander gevaar is dat je hond allergisch reageert op de steek. Je herkent dit als je hond duizelig en/of misselijk wordt, gaat overgeven of ademhalingsproblemen krijgt. In het ergste geval kan hij zelfs in shock raken.

Wat moet je doen?
Als je angel er nog inzit probeer deze weg te halen door er met een droge doek overheen te wrijven. Rustig met een vingernagel eraf proberen te schrappen kan ook.  Ga NOOIT met een pincet aan de slag. Gevaar daarvan is namelijk dat er nog meer gif vanuit de angel in je hond terecht komt.

Koel daarna de plek met een koude natte doek of met ijs (niet direct ijs op de vacht leggen, doe er altijd een doel omheen). Als het goed met de hond gaat, dan kun je de pijn verzachten met een mengel van water en zuivere soda.

Krijgt de hond verschijnselen die hoor bij een allergische reactie? Of zit de zwelling in zijn bek? Ga dan direct naar de dierenarts.