Een frenchie IQ

frenchie iq - header

Geschreven door:  Laura Peirs

Laatst zag ik een grappig bericht in de krant: “Kippen zijn niet zo dom als je denkt”.  Gezeur, zou je denken. Een groepje professoren voerden een IQ test uit bij kippen. Blijkt, dat ze heel slim zijn. Hoe zit het eigenlijk met onze geliefde frenchies?

Gesponsord

Vrijwel elke IQ-ranglijst begint met Border collie, Golden retriever en Duitse herder. Om een Franse bulldog tegen te komen in zo’n ranglijst moet je wat meer naar beneden kijken. In het boek “The intelligence of Dogs” staan onze oogappels omschreven als:  Vijfde klasse – redelijke werkhonden, leren een truc na 40 tot 80 keer herhalen, respons is om en nabij de 40 procent.” Niet zo intelligent dus… Maar is het honden IQ alleen prestatiegericht?

Onze Franse bulldogs zijn misschien geen acrobaten die 80 trucjes kunnen, (het enige wat mijn Franse bulldog Bobik onder de knie heeft, is “zit!” en “wacht!”) maar emotioneel zijn ze echte slimmerikken. Wanneer je boze woorden gebruikt, voelt hij dat. Ze komen meteen tussenbeide wanneer er een ruzie is. Nog iets: ze weten iedereen te “veroveren”. Iemand die geen Franse bulldog heeft weet waarschijnlijk niet waarover het nu gaat, maar een frenchie lover weet dat maar al te best. Ze likken je tranen op, trekken gekke bekken, kijken je aan met die grote, uitpuilende ogen en knorren zacht wanneer je ze aait. Daarmee “veroveren” ze je en word je er gewoon verliefd op.

Wie kent dat gevoel: het is avond, koud buiten, je zit op de bank met een leuke film en een frenchie die op je schoot ligt te knorren. Heerlijk toch? Volgens sommigen zijn het waakhonden, maar volgens mij zijn het zonder twijfel schoothonden. Ze weten precies hoe ze iemand moeten opbeuren in zijn dagelijkse leven. Dat is wat ze zo populair heeft gemaakt; in de 19de eeuw namen Engelse werkmannen een Franse bulldog in huis “to improve the quality of their life”. Als een frenchie daartoe in staat is, kan hij toch niet dom zijn?

VOLG ONS OOK OP SOCIAL MEDIA

Gesponsord