“Een Franse bulldog is geen normale hond”

header

Anouk (44) is thuis opgegroeid met honden van allerlei verschillende soorten. Nu zij zelf haar gezinnetje wilde uitbreiden met een hond, heeft ze bewust gekozen voor een Franse bull, Hugo (7). En daar heeft het gezin elke dag plezier van!

Stel jullie eens voor…
Hoi! Ik ben Anouk van der Vegt, moeder van twee kinderen en een frenchie: Hugo Cracker Mocca. Zijn roepnaam is Hugo (en soms noemen we hem Teddybeer of Foufou). Samen zijn we onafscheidelijk!

Waarom heb je gekozen voor dit ras?
Ik ben opgegroeid met honden. De eerste hond die we thuis hadden, was even oud als ik. Een rottweiler. Alle honden die we daarna hadden waren ook grote honden. We hebben thuis nooit rashonden gehad, geen honden waar we bewust voor kozen. Het waren honden die een thuis nodig hadden, omdat ze het slecht hadden. Altijd super lieve honden!

Toch wilde ik nu graag een hond waar ik bewust voor gekozen had. Een ras dat goed bij ons zou passen. En heel eerlijk, omdat ik een voorliefde heb voor varkentjes, sprak het uiterlijk van een Franse bulldog mij ontzettend aan. Na ons verdiept te hebben in het ras, besloten om ervoor te gaan. Ondanks de waarschuwingen over de gezondheid van dit ras. Iedere echte rashond heeft wel iets aan gezondheidsproblemen.

Samen
Hond op de bank

Hoe ging de eerste ontmoeting met je frenchie?
Hugo heeft ons uitgekozen. Bij het bekijken van het nest, liet hij mijn man niet meer los. We konden hem niet negeren en gelukkig waren we het er allemaal over eens. Een naam uitkiezen was lastiger. Daarom heeft hij er drie! (Hugo Cracker Mocca)

Welk moment met je frenchie staat je het meeste bij? Denk aan een leuk, gek, verdrietig of juist heel happy moment!
Op zijn derde kreeg Hugo problemen met zijn rug. De arts liet me weten dat, wanneer de ontsteking in zijn onderrug niet met medicijnen zou verdwijnen, hij geopereerd moest worden met een erg groot risico dat hij niet meer zou kunnen lopen. Dus, inslapen zei de dierenarts. Ik was in shock! Ik viel flauw bij de dierenarts en werd wakker gelikt door Hugo. Na zware pijnstillers waren Hugo’s klachten verdwenen. De anatomie van een Franse bull is anders dan bij een ‘normale’ hond. Op de foto ziet het er dan eng uit. Hugo heeft nooit meer klachten gehad, maar moet wel oppassen met springen (hij gebruikt het meubilair het liefst als stormbaan). Inslapen is voor mij echt de allerlaatste optie. Ik moet zeker weten dat er alles aan gedaan is en dat het leven voor hem niet meer verdraagzaam is.

Hoe houd je je frenchie koel in de zomer?
Hugo is dol op spelen met de tuinslang als het warm is. Warmte is, nu hij iets ouder wordt, wel moeilijk voor hem. We moeten hem dan vooral binnen houden. Alleen vroeg in de ochtend wandelen en wat later op de avond. Om af te koelen staat er altijd een badje in de tuin. Hij heeft ook een koelmat en een koelband en ‘s nachts staat de airco aan op de slaapkamer.

Tuinslang
In de tuin

Hoe is de band tussen jou en je frenchie?
Hugo houdt niet van alleen zijn. Overal waar ik ga, is Hugo. Hij slaapt ook bij ons op de slaapkamer. Een Franse bulldog is geen normale hond. Ze weten zich als kleine kinderen te gedragen. Hugo kan zeuren en zitten mokken als iets niet gebeurt zoals hij dat wil. Hij wil altijd knuffelen en is echt een maatje.

Ik vind alle dieren lief, honden vind ik geweldig en alle honden die in mijn leven zijn geweest, waren bijzonder. Maar de band die ik met Hugo heb, heb ik met geen enkele hond gehad. Hij begrijpt wat we zeggen.

Bal
Slapen

Heeft je frenchie een favoriet speeltje?
Hugo speelt heel graag. Zijn favoriete speeltjes zijn ballonnen en zijn balletje. Mijn zoon is zijn speelkameraadje en mijn dochter is zijn knuffelmaatje.

Wat is zijn slechtste eigenschap?
Af en toe is hij te beschermend. Buiten wordt Hugo niet graag geaaid, maar als je bij ons binnen bent en hij heeft je leren kennen, dan word je warm onthaald door hem. Met veel kabaal en zijn favoriete speeltje in zijn bek.

Wat zou jij samen met je frenchie nog wel eens willen doen?
Samen met een camper op pad gaan. Dat zou ik nog graag een keer willen doen met hem. Verder zou ik nog heel graag een puppy willen van Hugo. Helaas is het lastig om een vrouwtje te vinden. Volgens mij is hij een erg lieve papa.

Pootje

Wat is jouw gouden tip voor andere frenchie-baasjes?
Als tip voor andere versgebakken frenchie-baasjes wil ik alleen maar meegeven dat ze de gezondheid goed in de gaten moeten houden. Je moet je realiseren dat frenchies anders in elkaar steken dan een ‘normale’ hond en naar een dierenarts gaan die veel ervaring heeft met dit ras. Vraag altijd een second opinion als er iets ernstigs aan de hand mocht zijn. En besef, bij de aanschaf, dat je geen kleine hond in huis haalt. Ze zijn krachtig en hebben een erg groot karakter. Voordat Hugo in ons leven kwam, wist ik niet hoe bijzonder dit ras is.

Zijn jij en jouw frenchie actief op social media? Zo ja, welk account?
Ja zeker, Hugo heeft zijn eigen Instagramaccount. Ook op Facebook is hij te vinden! Ik heb een groep aangemaakt waar ik regelmatig foto’s in post.