DogTV – televisie speciaal voor je hond

dogtv

Photocredits: Petra Steenkamp voor Wehkamp

Lekker even ontspannen voor de buis, met een dekentje op de bank… nee, we bedoelen niet jou, maar je hond! Want sinds enkele jaren is er een televisiezender die zich helemaal richt op honden (en natuurlijk mogen baasjes ook meekijken). DogTV heet deze televisiezender, ontstaan in de Verenigde Staten en Israël, en sinds afgelopen zomer ook verkrijgbaar in Nederland.

DogTV brengt programma’s voor honden, die in samenwerking met erkende honden- en huisdierenexperts zijn ontwikkeld. De programma’s houden rekening met hoe honden kijken, horen en zich gedragen. Het idee erachter is om het hondenleven nog aangenamer te maken, bijvoorbeeld als een hond alleen thuis is. Daarvoor zijn de programma’s in 3 categorieën ingedeeld – Stimulation, Relaxation en Exposure.

dogtv - logo

Relaxation, Stimulation en Exposure
Filmpjes in de Relaxation-categorie zijn speciaal gemaakt om de hond te kalmeren en te helpen ontspannen. Normaal gesproken slaapt en rust een hond zo’n 14 uur per dag (lucky dog!), maar honden die niet goed alleen kunnen zijn, kunnen niet tot rust komen als ze alleen thuis zijn. Ze worden dan juist onrustig, overactief en soms ook destructief (R.I.P. schoenen….). Rustige beelden en geruststellende geluiden, bijvoorbeeld pianomuziek en natuurgeluiden, kunnen honden helpen te ontspannen.

Om verveling tegen te gaan, bieden de filmpjes in de categorie Stimulation meer actie en speelsheid. Er zijn dan bijvoorbeeld meer honden en andere dieren te zien en te horen. Of iemand die met een bal speelt.

DogTV

De derde en laatste categorie is Exposure, hier worden filmpjes vertoond die honden kennis laten maken met verschillende situaties. Het gaat hierbij vooral om situaties die honden vaak niet zo leuk vinden en nerveus kunnen maken, zoals drukke straten met veel verkeer of die rare stofzuiger. Het idee is dat door deze filmpjes honden beter kunnen wennen aan zulke situaties en daardoor minder stress hebben.

Nu zelf uitproberen
Honden zijn tot op zekere hoogte natuurlijk allemaal net zo verschillend als mensen, dus de ene hond reageert anders op DogTV dan de andere hond. Maar met 3 jaar aan wetenschappelijk onderbouwde ontwikkeling en tests is deze hondentelevisie zeker serieus te nemen. Wil je meer weten, kijk dan eens op het YouTube-kanaal van DogTV met achtergronduitleg en voorbeeldfilmpjes in de 3 categorieën.

Alles waarvan honden blijer en gelukkiger worden, maakt ons ook blij en gelukkig, dus wij gaan het in ieder geval binnenkort uitproberen! DogTV wordt in Nederland exclusief via KNIPPR aangeboden, met een gratis proefmaand.

Hebben jij en je hond(en) al ervaring met DogTV? Laat het ons weten in de commentaren op Facebook, we zijn benieuwd!