Chocolade gegeten, wat nu?

Een stukje bij de koffie of op de bank met een hele reep. Voor ons is het een fantastische lekkernij, maar je frenchie kan er goed ziek van worden! We hebben het natuurlijk over chocolade. Wat moet je doen als je furry friend per ongeluk chocolade eet?

Gifstof

Dat chocolade giftig is voor honden is wel bekend. Dit komt door de stof theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer van deze stof aanwezig is. Dit middel werkt stimulerend op het centrale zenuwstelsel en de hartspier. Hierdoor kan (een te veel aan) theobromine bij een hond ernstige hartproblemen, epileptische aanvallen of interne bloedingen veroorzaken. Het lichaam van een hond kan de giftige stof niet verwerken, daardoor blijft het lang in zijn lichaam aanwezig. De stof kan wel 20 uur in het bloed circuleren.

Wat moet je doen?

Als jouw frenchie per ongeluk chocolade heeft gegeten, dan is het belangrijk om te achterhalen wat het precies is geweest. Niet alle chocolade is namelijk even schadelijk voor jouw hond. Dit hangt af van factoren als gewicht, leeftijd en het percentage theobromine dat in de chocolade zit. Witte chocolade is relatief onschuldig, omdat het niet veel van deze stof bevat.

Probeer dus te achterhalen hoeveel chocolade je frenchie heeft gegeten. Is het melk, puur of witte chocolade? Kijk op de verpakking naar de hoeveelheid theobromine (cacaogehalte). Met deze informatie kun je de dierenarts raadplegen. Die kan inschatten hoeveel gevaar je hond loopt en of je direct langs moet komen. De dierenarts kan dan een behandeling starten om de theobromine uit het lichaam van je hond te krijgen.

Symptomen

Heb je niets in de gaten gehad? Dan kunnen de volgende symptomen erop wijzen dat je hond chocolade heeft binnengekregen:

• Onrust
• Trillen
• Lusteloosheid
• Snelle ademhaling
• Verhoogde hartslag
• Braken
• Diarree

Kortom, heb je het vermoeden dat je frenchie chocolade heeft gegeten? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.