Bullen in de zorg

Bullen in de zorg

Geschreven door: Marleen van Elburg

Dat honden een positief effect hebben op mensen is algemeen bekend. Ook oudere mensen kunnen enorm genieten van de aanwezigheid van honden in een zorginstelling. Vooral in verpleeghuizen waar honden worden ingezet bij bewoners met dementie zijn er veranderingen te zien.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat honden lichamelijke voordelen bieden, zoals een lagere bloeddruk en meer ontspanning. Maar ook in emotioneel zware tijden geven honden een positief effect. In de zorg zou er dan ook veel meer gebruik gemaakt moeten worden van honden. De honden worden nu ingezet in de vorm van AAA en AAT.

AAA en AAT
AAA staat voor Animal Assisted Activities, activiteiten waarbij dieren worden ingezet.
In de zorg kan men tegenwoordig een beroep doen op de zogenaamde ‘knuffelhonden’. Honden die kort worden opgeleid om ingezet te worden in de zorg. De honden moeten het niet vervelend vinden om geaaid te worden en moeten rustig kunnen blijven zitten of liggen wanneer dit van hen wordt gevraagd. De honden bieden vaak troost en vermaak aan mensen in een verpleeghuis. Met name aan mensen met dementie, een ziekte waarbij het geheugen de mensen fors in de steek laat.

AAT staat voor Animal Assisted Therapy, therapie die ondersteunt wordt door een dier.
Een dier wordt bij AAT doelgericht ingezet om bepaalde effecten bij een bepaald persoon teweeg te brengen. Voor AAT bestaan uitgebreide opleidingen om honden te trainen om vervolgens ingezet te worden bij depressie problemen of spraakproblemen. Communiceren via een hond is namelijk heel ongedwongen dan rechtstreeks naar een mens.

Zorg - frenchie
Zorg - frenchie

Franse bulldog?
Bij activiteiten of therapiehonden word als eerste gedacht aan labradors, golden retrievers en herdershonden, maar ook de Franse Bulldog kan ingezet worden in de zorg. In een verpleeghuis in Hellendoorn gaan Franse bullen naar een afdeling voor mensen met dementie. De frenchies vermaken de mensen en geven een geruststellend gevoel. Een van deze bullen wordt zelfs opgeleid tot officiële therapiehond om gericht aan problemen te kunnen werken.

Ben jij al eens met je Franse Bulldog naar een zorginstelling geweest? Het is zeker een aanrader!

Do’s en don’ts

Wanneer je eens een bezoek wilt gaan brengen aan een verpleeghuis zijn er een paar zaken waar je stil bij moet staan.

• Let goed op je hond. Sommige honden kunnen niet goed met stress omgaan. Bouw de bezoeken langzaam op en kijk of je hond het leuk vindt of er juist gestrest van word. Het moet leuk zijn voor de hond en geen last.

• Zorg dat je hond goed gevaccineerd is en onder controle van een dierenarts staat. Je wilt ten slotte geen ziekte overdragen op de kwetsbare mensen.

• Zorg ervoor dat je hond schoon en fris is en bijvoorbeeld niet een hele bos haar achterlaat bij de mensen.

• Beloon je hond als hij het goed doet en de rust goed kan bewaren.

Tot slot, geniet van de momenten die je meemaakt! Ze zijn onvergetelijk en hartverwarmend!