Artrose bij frenchies

Artrose - symptomen

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook honden kunnen artrose krijgen. Artrose kan veel ongemak betekenen. Wat moet je doen als jouw hond symptomen vertoont?

Wat is artrose?

Atrose is een mooie naam voor een progressieve gewrichtsaandoening, ofwel gewrichtsslijtage. De gewrichtsslijtage komt vooral voor bij oudere honden. Bij artrose ontwikkelt zich extra bot op de plaats waar het gewrichtskapsel aan het bot hecht.

Een hond die artrose heeft wordt steeds beperkter in zijn bewegingen. In het begin heb je dit nog niet in de gaten, maar na verloop van tijd gaat alles iets langzamer en moeizamer. In principe is artrose niet te verhelpen als het eenmaal aanwezig is.

Hoe wordt artrose vastgesteld?

Artrose vaststellen kan door middel van een röntgenfoto bij de dierenarts. Op de röntgenfoto’s is goed te zien of er artrose aanwezig is. Het maken van een röntgenfoto gebeurt meestal onder verdoving, omdat de gewrichten erg gevoelig zijn.

Wat kun je aan artrose doen?

Zoals wij eerder al meldden, is artrose niet te verhelpen. Maar dat betekent niet dat je hond de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. De symptomen zijn op diverse manieren goed te behandelen.

1. Pijnstillers of ontstekingsremmers

De pijn van artrose ontstaat door een aseptische ontsteking van de gewrichten. Om die ontsteking te bestrijden, worden langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Deze ontstekingsremmers kunnen op den duur de pijn verminderen.

2. Rust en beweging

Niet alleen ontstekingsremmers zijn belangrijk, het is ook van belang dat de gewrichten van je hond genoeg rust krijgen. Dit betekent dat je jouw hond 5 tot 6 keer per dag, maximaal 5 minuten per keer, moet uitlaten. Hoe lang je korte wandelingen vol moet houden, is afhankelijk van de artrose. Lijken de klachten na verloop van tijd verdwenen, dan kun je de beweging weer gaan opvoeren.

3. Voeding

Uit onderzoek is gebleken dat voedingsstoffen een grote rol bij artrose kunnen spelen. Voerfabrikant Hill’s ontwikkelde speciaal voer dat de mobiliteit van jouw hond spectaculair kan verbeteren. Op de lange termijn blijk je dankzij deze voeding zelfs de pijnstilling te kunnen verlagen.

Naast de voeding van Hill’s kun je jouw hond ook voedingssupplementen geven om de gewrichten te ondersteunen.