Alzheimer bij honden

Alzheimer bij honden

Staart je oudere frenchie verdwaasd voor zich uit? Heeft hij ineens verlatingsangst? Frenchies die een dagje ouder worden kunnen zich soms opeens anders gaan gedragen. Alzheimer zou één van de redenen kunnen zijn! Hoe herken je de symptomen van Alzheimer bij een frenchie? En wat kun jij als baasje doen?

Alzheimer is één van de ouderdomsgebreken waar veel honden op hun oude dag mee te maken kunnen krijgen. De ziekte is te vergelijken met die van dementerende mensen. In de hersenen treedt er schade op waardoor de persoonlijkheid verandert.

Symptomen
Honden kunnen vanaf 7 jaar ouderdomsgebreken, zoals Alzheimer gaan vertonen. Bij Alzheimer kunnen één van de volgende gedragsveranderingen optreden:

• Verandering in het slaappatroon
Het dag- en nachtritme worden vaak omgekeerd. ’s Nachts is je hond wakker en overdag slaapt hij veel meer.

• Onzindelijkheid
Sommige honden plassen en poepen weer in huis. Het lijkt dan net of je hond zijn zindelijkheidstraining is vergeten.

• Verandering in gedrag (bij sociale interactie of activiteiten)
Een hond met Alzheimer gedraagt zich anders, zowel naar mensen als naar andere dieren. Je hond herkent en begroet andere baasjes en honden niet meer en kan tijdens een spel eerder van zich afbijten als iets hem niet zint.

• Verlatingsangst
Honden die voorheen prima alleen thuis konden blijven, zijn nu bang en angstig als jij weggaat. Ze blaffen, janken en maken spullen kapot tijdens de afwezigheid van het baasje.

• Afname van oriëntatie
Een hond is letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Het huis waar je hond jarenlang zonder problemen naar toe rende, loopt hij nu straal voorbij. Ook blaffen tegen schaduwen is een veel voorkomend symptoom.

Diagnose
Veel hondenbaasjes gaan met deze klachten niet naar hun dierenarts. Zij denken dat de symptomen horen bij een oudere hond. Toch kunnen er ook andere lichamelijke oorzaken zijn voor de afwijkingen in het gedrag. Laat je hond dus zeker controleren bij de dierenarts.

Is de diagnose Alzheimer gesteld? Dan heeft de dierenarts meerdere middelen ter beschikking om de mentale achteruitgang bij jouw hond af te remmen. Net als bij mensen kan een hond helaas niet van Alzheimer genezen.

De dierenarts kan je hond medicijnen geven of een ander dieet aanraden. Het medicijn dat de dierenarts voorschrijft is afhankelijk van de klachten. Naast medicijnen is het ook mogelijk om dementie af te remmen met de juiste voeding. Om hersenveroudering met voeding te bestrijden moeten producten een hoog gehalte aan zogenaamde antioxidanten bevatten. Kies je voor medicijnen of voor een dieet? Vraag altijd om advies bij jouw dierenarts.