Aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbaasjes

aansprakelijkheidsverzekering

Met je frenchie op vakantie deze zomer klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Toch kan de zomervakantie een nachtmerrie worden als je je niet goed voorbereidt. In steeds meer landen in Europa is voor hondeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Voldoe je niet aan deze verzekeringsplicht, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot wel 10.000 euro.

Dit blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.). In aanloop naar de zomervakantie 2017, onderzocht het informatieplatform aan welke eisen hondenbaasjes in de landen om ons heen moeten voldoen.

Verzekeringsplicht in Europa voor alle honden
In Denemarken en (grote gedeelten van) Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, geldt de verzekeringsplicht voor elk hondenras. In Duitsland zijn er zes deelstaten waar de aansprakelijkheidsverzekering voor alle honden (ongeacht ras) verplicht is. Ga je bijvoorbeeld een weekje naar Berlijn met de hond? Daar geldt deze verplichting en loopt je onverzekerd het risico op een boete van 10.000 euro. Nog eens zeven Duitse deelstaten hebben een verplichte verzekering voor “risico’’ honden.

Landen met verzekeringsplicht voor “risico honden”
In Frankrijk, Italië en Spanje is een aansprakelijkheidsverzekering voor “risico” honden verplicht. Deze landen hebben een lijst opgesteld met risicovolle hondenrassen. Staat jouw hond op deze lijst, dan moet je die verzekeren. Een overzicht van alle landen en regio’s die een verzekeringsplicht voor honden hebben, is te vinden op de website van het A.I.C, waar tevens een lijst met “risico” honden is opgenomen.

Aansprakelijkheidsverzekering in steeds meer landen verplicht
Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), die niet wettelijk verplicht is, is er automatisch dekking in het buitenland voor schade die huisdieren (dus ook honden) veroorzaken. Mede om deze reden krijgt het thema “verplicht verzekeren voor  hondeneigenaren” ook veel aandacht in Europa. In verschillende landen zijn reeds wetsvoorstellen ingediend om de verzekeringsplicht voor mensen met (“risico”) honden in te voeren.

Wil je meer weten over de regels in binnen- en buitenland? Lees dan ons artikel over de algemene regels.

Bron: A.I.C